Изпратиха от Сливен контингент за Босна и Херцеговина

02.02.2012 г. Изпратиха от Сливен контингент за Босна и Херцеговина

 Otbrana.com

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов връчи днес сертификат на Тринадесета лекопехотна рота от контингента от въоръжените сили за участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Aлтеа”. Ритуалът се проведе на площад „Хаджи Димитър” в  Сливен. На церемонията присъстваха още  командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Йоаникий, домакин на тържеството бе кметът на Сливен Кольо Милев.

Генерал Симеонов призова военнослужещите да бъдат дисциплинирани и отговорни, защото обстановката в Босна и Херцеговина е променлива. Той им пожела преди всички да се върнат живи и здрави при своите семейства. Той връчи на командира и иконата на Свети Георги Победоносец, която е съпровождала други четири мисии, за щастие без загинали и пострадали.

Сливенският градоначалник каза, че за него е чест да изпрати сливенска рота на мисия в тази сравнително млада балканска държава, която още носи травми от своето минало. Той им им пожела здраве и дръзновение, както и да посрещне всички тях при завръщането им през август.

Тринадесетата лекопехотна рота, с командир капитан Ради Радев, е в състав от 106 военнослужещи.Сред тях са 11 дами.  Ротата ще изпълнява задачи по охрана и отбрана на база „Бутмир” в Сараево, както и по осигуряване на пропускателния режим в сградата на щаба на EUFOR.

Организатор на церемонията бе Центърът за подготовка на танкови подразделения, със съдействието на община Сливен.

Източник: sliveninfo.com