Генерал Симеонов благодари на военнослужещите, които се завърнаха от Афганистан

03.02.2012 г. Генерал Симеонов благодари на военнослужещите, които се завърнаха от Афганистан

 Otbrana.com

С военен ритуал бяха посрещнати военнослужещите от 21-я контингент от Българската армия, участвал в операцията на Международните сили за сигурност в Кабул, Афганистан. Численият състав на контингента е 230 души, а Пета ротата включва 165 военни, от които 16 жени. Повече от половината от личния състав вече са участвали в няколко мисия.

В продължение на шест месеца българският контингент изпълняваше воинските си задължения в операцията на НАТО в Кабул. Национален командир на контингента е полковник Петко Маринов, а командир на Пета рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул е капитан Светослав Годинов.

На ритуала по посрещането на площада пред общината присъства началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов. „Изключително съм доволен, че мисията приключи без сериозен инцидент. Горд съм да изкажа нашата благодарност за достойно изпълнения ви дълг", каза генералът и припомни, че до края на годината медицинските екипи трябва да напуснат Афганистан, а през 2014 година ще остане само контингентът, който охранява летището в Кандахар.

На церемонията, на която с предметни награди бяха отличени десетки военнослужещи, присъстваха командващият съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев, областният управител Недялко Недялков, зам.-кметът Йордан Николов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, командири на военни формирования в Стара Загора.

Източник: dariknews.bg