Посрещнаха контингента от Босна, наградиха воини спасители

20.02.2012 г. Посрещнаха контингента от Босна, наградиха воини спасители

 Otbrana.com

Министърът на отбраната Аню Ангелов участва днес във военния ритуал по тържественото посрещане на военнослужещите от 12-ти контингент от въоръжените сили на Република България, участвали в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина. Той благодари на военнослужещите, участвали в операция „Алтея”, за професионалното изпълнение на задълженията и успешното завършване на мисията и ги отличи със знак за „Участие в мисия”. 
На ритуала присъстваха още началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, областният управител на Хасково Ирена Узунова, заместник-кметът на община Харманли Минко Ангелов, депутати и граждани.

Генерал Симеонов поздрави военнослужещите от контингента за достойно свършената работа. „Споделете опита си със своите колеги, за да използвате този опит в бъдещи мисии”, каза той в обръщението си. Дванадесетият контингент от Въоръжените сили е в състав от 102-ма военнослужещи, от които 89 мъже и 13 жени. В продължение на шест месеца те изпълняваха задачи по охрана на база „Бутмир”. Национален командир на контингента е подполковник Димитър Димитров, а командир на ротата е капитан Никола Тенчев от военно формирование 52 740-Хасково. 

Военнослужещите от военно формирование 52 740 – Хасково получиха днес признанието на ръководството на Министерството на отбраната и Българската армия не само за успешно приключилата мисия в операция „Алтея”, но и за себеотрицанието, което проявиха в спасителните действия в помощ на жителите на Хасковска област.
„Безкрайно съм признателен на военнослужещите, които оказваха първа помощ в района на бедствието, вадеха хората от къщите и ги носеха на ръце до линейките”, подчерта министър Ангелов. 
Модулните групи от военно формирование 52 740 - Хасково бяха сред първите в района на бедствието, които евакуираха жители от наводнените им къщи, както и автомобили, потънали във водите на река Бисерска.

Министър Ангелов отличи с награден знак „За отлична служба”-за офицери-първа степен подполковник Данчо Станев Николов, командир на военното формирование, с награден знак „За отлична служба”- за сержанти - първа степен старши сержант Славко Лавчев, заместник-командир на взвод, и с награден знак „За военна доблест”- трета степен редниците Иван Стоянов, механик-водач, Генчо Кирилов, мерач, Александър Касабов, електроосветител и редник 2-ри клас Местан Халил.
Командирска благодарност към военнослужещите, за това, че в най-кратки срокове се притекоха на помощ и изпълниха своя воински дълг, изрази и генерал Симеонов и почерта, че българският народ може винаги да разчита на своята армия. Той награди 34 военнослужещи от военно формирование 52 740 - Хасково, отличили се при преодоляване на бедствието в с. Бисер. Награди връчи и началникът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев.

След края на военния ритуал, в отговор на журналистически въпрос относно собствеността на язовир „Иваново”, министър Ангелов заяви, че Министерството на отбраната никога не е било собственик на това хидро-техническо съоръжение. Той поясни, че военното ведомство е провело свое разследване. Документите и данните от Държавния архив, които касаят собствеността на язовир "Иваново", сочат, че язовирът е строен през 1962-1963 година и е бил собственост на АПК - Харманли – Юг, впоследствие собствеността преминава към ТКЗС "3 март” - село Иваново, а през 1994 г. той е продаден на две земеделски кооперации. 

Министър Ангелов разясни още, че Министерството на отбраната има Акт за публична държавна собственост, който касае земя и незастроен имот (Учебен полигон Корен), но не и хидро-техническо съоръжение. 
„Под язовира част от земята е собственост на Министерството на отбраната, но собственост на язовир министерството никога не е имало”, бе категоричен министър Ангелов. Той посочи, че винаги така е отговаряно и в преписките чрез областните управители на Хасково до кметовете в периода 2008 – 2010 г. 

„Не е имало нужда и язовир „Иваново” никога не е строен за целите на военните”, каза в заключение министър Ангелов.

Източник: Пресцентър на МО