Ще променя ли правителството стратегията за миротворците ни в Афганистан?

22.02.2012 г. Ще променя ли правителството стратегията за миротворците ни в Афганистан?


Красен Неврокопски

 

Надяваме се до средата или втората половина на 2013 г. да можем да направим преход от бойна мисия към роля на съветници и помощници- това заяви  в началото на месеца  в Брюксел американският министър на отбраната Леон Панета. Изказването му е във връзка с изтекла информация в медиите, според която пакистанските сили подпомагат афганистанските талибани, както и информация за сътрудничество между афганистанските военни и полиция с бунтовниците.

На срещата си с афганистанския президент Хамид Карзай френският му колега  Никола Саркози, също обяви, че мисията на НАТО може да приключи една година по-рано.

Изказвания за изтегляне от Афганистан по-рано от 2014 г. направиха още високопоставени  английски, немски и канадски политици.

В България  правителството прие Стратегия за тренсформиране на участието на въоръжените сили на Република България в ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан. В нея са очертани два периода и три етапа. Етапите са за изтегляне на контингентите ни. Медиците от Херат   се връщат през тази година. Миротворците ни в Кабул трябва да кажат „Сбогом на оръжията” през следващата година. Но тези в Кандахар ще  „сдадат поста”  чак през 2014. Точно и ясно. Но ако съюзниците и коалиционните партньори наистина напуснат Афганистан по-рано,  ние какво ще правим сами сред талибани.

Не знам дали в плана, който се предвижда в изпълнение на стратегията,може да се предвидят  и други срокове за напускане на Кандахар. Тук ще  са от значение и консултациите и обмяната на информация със съюзниците, но водещ  трябва да е само и единствено националният интерес. Не ми се мисли каква ще e обстановката около града на Молла Омар, ако  има дори една шепа  българи сред миротворците там през 2014г.  В бойните устави на войската има цели раздели за бой в обкръжение и бой в град. Останем ли последни в Кандахар, може да ни се наложи и това да правим.

 С приетата от правителството стратегия военният министър си е вързал донякъде гащите. Но в плановете трябва да се предвидят и най-лошите сценарии, както при оттеглянето на нашите контингенти от Афганистан, така и за началото на втория етап – участие с инструктори в подпомагането на афганистанската национална армия.. Безопасността на нашия контингент и на нашите воини трябва да е над всичко и всеки, та дори ако се наложи  и стратегията и плановете да се променят и прекрояват.

 

Снимка: От тези голи хълмове над база „Кандахар” идват най-големине опасности за миротворците, те вещаят заплахи и в бъдеще.