Преди 10 години тръгнахме за Афганистан

23.02.2012 г. Преди 10 години тръгнахме за Афганистан

 Спирдон Спирдонов

На 18 февруари 2002 г. министърът на отбраната Николай Свинаров изпрати първата група български военнослужещи за Афганистан. Месец преди това – на 17 януари, правителството на Симеон Сакскобургготски предложи на Народното събрание да изпрати военен контингент в Афганистан. Бяха определени по 60 долара на ден командировъчни.

Народното събрание на Република България гласува решение за участие на български контингент в състава на ИСАФ и на 21 януари 2002 г. Министерски съвет определи подразделение от Българската армия за участие в ИСАФ. На 16 февруари 2002 г. беше сформиран контингент за санитарна обработка, състоящ се от 32 български военнослужещи. Той беше разположен в района на британския контингент на 10 км от Кабул, където беше развърнат банно-перален комплекс.

На 21 август 2002 г. е първото посещение на наш министър на отбраната и началник на Генералния щаб, съответно Николай Свинаров и генерал Никола Колев, в Кабул. Заедно с тях летя и вторият контингент от български военнослужещи за Афганистан.

На снимката: Министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на ГЩ на БА генерал Никола Колев преди десет години.