Президентът Росен Плевнелиев е на посещение в Афганистан

29.02.2012 г.  Президентът Росен Плевнелиев е на посещение в Афганистан

 Otbrana.com

България може да строи болница в столицата на Афганистан - Кабул, а афганистанската страна има готовност да предостави мястото за нея. Това е станало ясно по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с президента на Ислямска република Афганистан Хамид Карзай. Държавният глава е на работно посещение в азиатската държава. Двамата са обсъдили възможностите за реализиране на двустранни бизнес инициативи, като строителството на болницата е една от идеите в тази посока. Президентът Росен Плевнелиев е посочил повишения интерес в последните месеци от страна на български фирми за развитие на бизнес контактите и търговско-икономическите отношения с Афганистан и е изразил готовност да съдейства за насърчаване на българските компании да работят по-активно с азиатската държава.

Президентите на България и Афганистан са обсъдили и приноса на българския контингент в Кабул и Кандахар за укрепването на сигурността в страната.  Темата с обучението на млади афганистански дипломати и студенти също е била засегната в време на разговорите. Афганистанската страна е проявила интерес към обучение на техни студенти в областта на медицината, архитектурата и всички инженерни области. От своя страна държавният глава е поел ангажимента президентската институция да съдейства за реализирането и развиването на тази идея. Президентът на Ислямска република Афганистан Хамид Карзай е приел поканата на президента Росен Плевнелиев да посети България в скоро време. 

Ролята на НАТО и българския контингент в Афганистан е била основна тема по време на срещата на държавният глава с парламентарна делегация, водена от председателя на Долната камара на парламента на Ислямска република Афганистан Абдул Рауф Ибрахими. Росен Плевнелиев е потвърдил дългосрочния ангажимент към Афганистан в съответствие с приетата Стратегия за трансформиране на участието на въоръжените сили на България в ISAF/Международни сили за подпомагане на сигурността/. От афганистанска страна е била изразена благодарност за дейността на българския контингент. Същевременно представителите на парламента са изразили безпокойството си за съдбата на страната след 2014 г. В тази връзка разчитат НАТО да продължи да помага на Афганистан и след тази дата, за което разчитат и на подкрепата на България, за да не се провалят демократичните процеси и да се запази сигурността в района. 

Президентът Росен Плевнелиев е посочил, че България добре разбира през какъв етап преминава Афганистан и е изразил готовност страната ни да помогне с опита си, натрупан в процеса на прехода. Афганистанската парламентарна делегация е посочила добрите си контакти с българския парламент и се надява те да продължат и на ниво групи за приятелство между двете държави.

По време на срещата е било обсъдено и сътрудничеството в областта на нелегалния трафик на наркотици и емигранти, както и състоянието на двустранната договорно-правна база. 

Президентът Плевнелиев ще посети и българския контингент в Афганистан. Държавният глава е придружаван от министъра на отбраната Аню Ангелов. 

Източник: Прессекретариат на държавния глава