Министър Ангелов: След Бялата книга идва по-трудното

28.10.2010 г. Министър Ангелов: След Бялата книга идва по-трудното

Спирдон Спирдонов

Без сериозна дискусия Народното събрание прие предложения от правителството проект на Бяла книга за отбраната и Въоръжените сили. Това стана с гласовете на 95 депутати, против бяха 19, а въздържалите се – 8. Веднага след това и малко преди поредното заседание на Съвета по отбрана представителите на медиите бяха поканени в МО. Там министърът на отбраната Аню Ангелов, неговите заместници Августина Цветкова и Валентин Радев и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев дадоха редовната си месечна пресконференция

Трудното предстои, заяви още в началото министърът. На дневен ред е превеждането на този политически документ на военно-технически език. Това ще стане с разработването и приемането на План за развитие на въоръжените сили и на Инвестиционен план за модернизацията на Българската армия. През следващите години предстои реалното преструктуриране на Въоръжените сили, за да станат те 37 хиляди до 31 декември 2014 г., както е записано в решението, което парламентът прие, одобрявайки Бялата книга. Министърът съобщи, че вече е подписал наредбата за отмяна на ограниченията, които стояха пред жените военнослужещи да заемат определени длъжности. Така той е изпълнил едно от обещанията си пред Сдружението на жените военнослужещи.

Какво трябваше в днешния следобяд да обсъди и приеме Съветът по отбрана? Става дума за две наредби. Едната се отнася до критериите, условията и реда за атестиране на военнослужещите. Това вече ще бъде процес, а не еднократен акт. Ще има апелативна комисия за разглеждане на жалбите и молбите. Ще има работна атестация, която ще даде възможност военнослужещият да се корегира следващите шест месеца. Втората наредба е за адаптацията на военнослужещите, които се освобождават от военна служба. Според Бялата книга от нея ще се възползват най-малко 5700 офицери, сержанти и войници.

Предстоят промени в Наредбата за допълнителните възнаграждения при специфични условия на труд. Те, каза министърът, се отнасят преди всичко за летателния състав. Военнослужещите, посочи той, носят дежурство по Air Policing, но не получават възнаграждение за това. На практика се разширява кръгът на правоимащите на допълнителни възнаграждения. Изравняват се правата на летателния състав от ВМС с този на ВВС.

Министърът е освободил бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов от длъжността заместник-директор на служба „Военна информация” по оперативната дейност и на негово място е назначил полковник от резерва Веселин Иванов. Двамата имат срок от един месец да сдадат и приемат длъжността. Веселин Иванов е роден през 1955 г. Преминал е през всички длъжности. Владее гръцки, английски, френски и руски език. Има завършен стратегически курс. Бил е секретар на военния аташе в Атина, заместник-началник и началник на оперативен отдел, аташе по отбраната в Атина и отново началник на оперативен отдел в службата. Що се отнася до назначаването на директор на служба „Военна информация” министърът очаква решението на президента. Той се надява, че по този въпрос ще може да разговаря с държавния глава на предстоящата среща на върха на НАТО в Лисабон.