Министър Ангелов: Не с носталгия, а с гордост гледайте миналото на армията

01.01.1970 г. Министър Ангелов: Не с носталгия, а с гордост гледайте миналото на армията

 Otbrana.com

 „Братя Вазови са безспорни личности в историята на България“, каза министърът на отбраната Аню Ангелов вчера при откриването на паметник на генерал-лейтенант Георги Вазов и на генерал-лейтенант Владимир Вазов в Сопот. „Днес е друго време, военните и обществените предизвикателства са други, но  заветите на братя Вазови се претворяват в дела от днешните командири, офицери, сержанти и войници. Българската армия продължава да е стожер на суверенитета и независимостта на държавата. Тя е пазител на изконните идеали и ценности на своя народ – чест, достойнство и родолюбие“, изтъкна министър Ангелов, цитиран от Пресцентъра на МО.

В словото си той заяви, че Българската армия заслужава доверието на народа си, защото ежедневно доказва своята роля и помощта си. Министър Аню Ангелов отбеляза, че двамата генерали Вазови едва ли са предполагали, че столетие по-късно Българската армия ще има значителна роля не само в страната ни, но и в мисии и операции на три континента, че българските военнослужещи ще помагат на други народи да извървят своя път към сигурността и мира. „Днес, макар и в различно историческо време, името на  българския войник  се свързва с чест, достойнство и професионализъм както у нас, така и сред нашите съюзници от НАТО и ЕС“, изтъкна министърът на отбраната.

 „Призовавам ви в днешния ден да се обръщаме към миналото не с носталгия, а с гордост и да продължаваме да подкрепяме Българската армия“, апелира в заключение министърът на отбраната към сопотчани и гостите на града.

По късно, пред журналисти, министър Ангелов каза, че българските граждани могат да са спокойни за състоянието на военните складове, защото съхраняването на боеприпасите в тях отговаря на регламентите и стандартите. Той посочи, че Министерството на отбраната е открито по отношение на търговете за утилизация, но припомни, че това е един непрекъснат процес и че е добре към него освен национални, да бъдат привлечени и европейски  компании.

По случая с ракетите от Безмер министър Ангелов каза, че е възложил на началника на отбраната генерал Симеонов доклад, както и инвентаризация на формированията.

На въпрос за бъдещето на 61-ва Стрямска бригада той обясни , че бригадата ще увеличи състава си с 900-1000 души в различните й формирования.

На  церемонията по откриването на паметника присъстваха кметът на града Веселин Личев, родственици на Вазовия род, генерал-майор Йордан Йорданов, заместник-началник на отбраната, генерал- майор Стефан Василев, командир на Сухопътните войски, бригаден генерал Цветан Харизанов, началник  на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново, бригаден генерал Красимир Кънев, командир на 61-ва механизирана бригада, представители на държавната и местна власт,  граждани и гости на общината.

В ритуала участва почетен караул и военният духов оркестър от военно формирование 34750 - Карлово.

Във връзка с информация, разпространена до медиите от фирма „Берета Трейдинг“ ООД, Пресцентърът на Министерството на отбраната е предостави следната информация:

„Всички боеприпаси, сдадени по договора за утилизация с фирма „Берета Трейдинг“, са приети от комисия, в която е участвал представителят на фирмата   Васил Нинов Трифонов и неговият подпис фигурира върху приемо-предавателните протоколи. С този подпис той удостоверява, че е получил боеприпасите, които са предвидени и записани по договора.

Министерството на отбраната разполага с оригинали на всички договори за утилизация, подписани с фирмата, съответните приемо-предавателни протоколи, както и техническите спецификации за начините на утилизация, които ще бъдат предоставени на разследващите органи и няма да бъдат коментирани публично в хода на досъдебното производство.”