Кога ще престанат офицерите да се делят на натовци и варшавци?

04.01.2011 г. Кога ще престанат офицерите да се делят на натовци и варшавци?

Красен Бучков

 

Всички офицери от запаса са били в редиците на Българската армия и Варшавския договор /ВД/. Без съмнение. Всички офицери от резерва, повече или по-малко, също са били част от Щита на мира и социализма. Това е ясно. Варшавци бяха и сегашните генерали, полковници и подполковници, които днес са на върха на пирамидата в щаба на отбраната, щабовете на видовете въоръжени сили и щабовете на бригади и батальони. Планирали са операции на ВД и сегашният министър на отбраната, заместникът му, съветниците му. И в това няма нищо лошо. Времето е било такова и е  работело за всички.

През 2004 г. всички вкупом станахме натовци. Но едни, по-старите офицери от запаса и резерва, останаха верни на социалистическата идея и лейтенантския си идеал. Трябва ли да ги съдим ? Други започнаха да прелитат от цвят на цвят/разбирай от партия в движение/. Нали всеки има право на избор? 

Сега, някои от тези, които приеха най-присърце натовските   идеи и стандарти, задават тон на армията. Други, от резерва, целуват властимащите , където им е хубаво. Трети се правят на неутрални и критикувайки прехода на армията, остават капо. Четвърти са в изчаквателна позиция, зависими от министерската благосклонност. Натовци са умните и съвременните / от запаса, резерва и действащи/. Варшавци са от „дедо Адамово време”, циментови глави. Такава е поне  днешната официална позиция. А дали генералите, да речем Димитър Попов и Васил Зикулов, са били по-малко патриоти и професионалисти от днешните си колеги ?

Съединението, а не разединението на всички офицери и воини е тяхната сила. Това важи най-много за запасните и резервистите. От споровете „кой да води бащина дружина”  няма никаква полза. Още по вредно е разделението на натовци и варшавци. Кога ще престане  това делене ? Може би, когато си отидат от този свят воините от БНА или пък НАТО последва ВД. Общото е, че всички сме  се клели и целували българското знаме. Трябва да имаме очи за него.