Министърът на отбраната съветва да не се бърза с рапортите за уволнение

29.10.2010 г. Министърът на отбраната съветва да не се бърза с рапортите за уволнение

Все още не е ясно какви промени ще настъпят в Кодекса за социално осигуряване, които засягат военнослужещите.

Спирдон Спирдонов

При всички случаи няма да има еднократно увеличение на осигурителния стаж за придобиване на право на пенсия от военнослужещите с три години. Според министъра на отбраната Аню Ангелов това е категорично. И единственото сигурно в обсъжданите промени на Кодекса за социално осигуряване. Правителството внесе един законопроект в парламента, след това реши да го изтегли, за да направи поправки на поправките. Новите моменти трябваше да бъдат одобрени в сряда, но бяха отложени за следващото заседание. Диалогът със синдикати и работодатели върви трудно.

Първоначалната идея на консултативния съвет по пенсионната реформа, изразена от социалния министър Тотю Младенов, бе от 1 януари 2011 г. военнослужещите да се пенсионират не при 25, а при 28 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени в армията. Внесеният в парламента и по-късно изтеглен проект предвиждаше от 1 януари 2011 г. осигурителният стаж да стане 26 години, от 1 януари 2012 г. – 27 и от 1 януари 2013 г. – 28. Представеният на последното заседание на Министерския съвет вариант придвижда осигурителният стаж да се увеличава с шест месеца от 2015 г. до 2022 г. Това обаче не се възприема еднозначно.

От стенограмата на последното правителствено заседание става ясно, че министърът на отбраната е против подвеждането на всички военнослужещи под общ знаменател, що се отнася до преизчисляването на прослужените в армията години към трета категория труд. При сегашното предложение ощетените са летците, подводничарите, водолазите, служещите на надводни кораби и участниците в мисии и операции зад граница. От същата дискусия обаче не става ясно какво е отношението на премиера и министрите към този въпрос. Той е тревожен за армейската общественост. Както се изразява министърът, води до лавинообразно подаване на рапорти за уволнения. Има реална опасност да пострадат най-вече Военновъздушните сили. Не е добре, когато подготвени пилоти, включително и инструктори, тръгват да си търсят хляба извън армията.

Съветът на министъра е да не се бърза с подаването на рапорти. Разбира се, всеки решава сам за себе си. По този въпрос началникът на отбраната и началникът на ВВС вече са провели определени срещи с военнослужещките. През ноември министър Ангелов предвижда посещения в поделенията във връзка с разясняване на приетата вече от парламента Бяла книга за отбраната и Въоръжените сили, където неминуемо ще се говори и по тези проблеми.

На снимката: Американските пилоти нямат проблемите на българските си колеги.

Снимка Александър Червенков