Жена комадир на батальонна бойна група? Абсурд!

12.01.2011 г. Жена комадир на батальонна бойна група? Абсурд!

Красен Бучков

В един столичен всекидневник в блудкаво-романтичен стил е описано житие-битието на няколко жени-подполковници от Българската армия. Та пак там се поставя въпроса, че е дошло времето да имаме жена-генерал в Българската армия. И нещо повече – жена да командва батальонна маневрена бойна група. И ако първото можем да го приемем за в бъдеще, то второто звучи авантюристично и дори налудничаво. Жените са по-красиви , по-разумни, по,по,по..Те са по свястната част на обществото. Но за лампазите и командирството компромиси не трябва да има.

Жените генерали в Българската армия се броят на пръстите на ръката. Поклон за мъжеството им. Но след войната за тях се разказват само  истории с усмивка. Ясно е, че за да станат генерали, днешните офицерки от Българската армия трябва да заслужат да има чин полковник, да завършат военна академия и генералщабен курс. Но и това не стига. Има десетки техни колеги, които си тежат на полковническите столове, макар че имат генералщабни тапии. Стиска ли и дупето на една офицерка, дадат ли и да командва бригада – да става генерал. Това е пътят, който трябва да се следва. На жълтите плочки днес не трябва да се слагат лампази – нито от мъже, нито от жени.

Абсурдно е да се даде на една жена   да командва батальонна маневрена бойна група. Макар и позабравено старо,  създаването и управлението и не е работа за всеки. Видях в Карлово момичета, които стрелят по-точно от момчетата. Видях  жени-мерачи, които бяха по-добри от колегите си в артилерията. В Ашраф нашите роти бяха под командването на американка, подполковник, чиято дума бе закон за тях. Тя бе първа в боя, в строя, във фитнеса, навсякъде. Такива в БА май няма. Пък и нека попитаме, да речем, командира на карловската бригада, с кой би тръгнал на бой: с подполковник Даниела Благоева или с подполковниците Пламен Йорданов или Костадин Кузмов. Далеч съм от интригата. Просто отговорът ще е ясен като гръм.

За командири на тези маневрени батальонни бйни групи трябва да се назначават командири с боен опит от българските полигони , “стреляни” на мисии извън страната. Ако изтръскам журналистическия си тефтер биха изпаднали имената на петнадесетина  майори и подполковници. Женска фамилия едва ли ще има.

Обичам жените. Но с ръка на сърцето казвам, че на този етап им е рано за генерали и командири на батальонни групи. Има само един начин – да се омъжват за полковници и по аритметиката на усмихнатата военна субординация да са с  чин отгоре.