В оперативната командна структура щабовете преливат

13.01.2011 г. В оперативната командна структура щабовете преливат

 

Красен Бучков

 

Ако се върнем  години назад, ще видим, че видовете въоръжени сили – Сухъпътни войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили се командваха от командващи. Имаше и други интерпретации. Преди време те бяха наречени началници на СВ, ВВС и ВМС. Сега вече те ще са командири, а командващ  ще е само  №1 на Съвместното командване на силите. Патили офицери са на мнение, че това е чисто подценяване на оперативните командвания на видовете въоръжени сили. А изборът на министъра на отбраната е премислен отдалече, така че да няма “сърдитко – Петко” сред оставащите за командири. Бъдещият командир на СВ ще си е сегашният – генерал майор Стефан Василев. Той едва ли ще има нещо против и претенции за повече. Ако погледнем кои още влизат в делегацията на министър Ангелов за Турция може лесно да се досетим кои ще са командирите на другите два вида въоръжени сили. Източници на Otbrana.com подсказват, че това ще са бригаден генерал Румен Радев и комодор Румен Николов. Удостояванeто им да са начело  във ВВС и ВМС със сигурност ще притъпи претенциите им  как ще се казва “коня” на вида оперативен щаб. Ще им помогне да преглътнат подценяването.

Къде ли ще отидат генерал –майор Константин Попов и контраадмирал Пламен Манушев. В интервю за БТА министър Ангелов пак подсказва отгговора. Предстои на вицеадмирал Минко Кавалджиев да каже “сбогом” на пагоните. Има и други генерали за пенсиониране. Ето ти  място за рокади по върха на пирамидата. Очаква се да предложат по-голям пост за български генерал и в натовски щаб. Ако генерал-лейтенант Атанас Самандов се премести в щаба по отбраната, неговото място ще бъде заето от “моряка” или “летеца”. Ако си остане на мястото в СКС, то и двамата сегашни началници ще бъдат изстреляни нагоре. Може някой от генералите преждевременно да свали пагоните. Военният министър  гласува твърдо за подмладяване. Ще има и генералски повишения за Гергьовден, ако на някои президентът не им мине път. Такива са кадровите сметки на Otbrana.com на този етап.

В предложената нова командна структура на Българската армия Съвместно командване на силите  замества Съвместното оперативно командване (СОК). Българската армия ще включва СКС, военни формирования на пряко подчинение на командващия на СКС и три вида въоръжени сили – СВ, ВВС и ВМС. Те ще бъдат ръководени съответно от командващ и командири, които се подпомагат от щабове. На СКС се възлага планирането и провеждането на съвместните операции. Щабът на СКС и щабовете на трите вида въоръжени сили са функционално интегрирани в единно оперативно ниво на управление, а командирите на СВ, ВВС и ВМС ще са непосредствено подчинени на командващия на СКС.

 Съвместността и функционалната интеграция на оперативно ниво ще позволи да се оптимизира организационната структура на щабовете без да се дублират функции и задачи. Ще има и съкращения. Неминуемо! Но те ще са в рамките на поносимото. Доброто е, че тези щабове вече ще  са юридически лица – второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към министъра на отбраната, които отговарят за управлението и поддържането на предоставените им за управление имоти; самостоятелното разходване на средства за доставки, строителство и услуги в рамките на определения им от министъра лимит; съхраняването и разпореждането с излишните им движими вещил

Въпросът е, след като НАТО съкращава тотално командната си структура и щабове, ние защо на двадесет и  шест хилядна армия оставаме да я ръководят цели четири щаба. Колко десетки са офицерите в тях е военна тайна... Няма ли да се справи с командването на армията един щаб с три управления за видовете въоръжени сили. Тогава бихме могли да запазим поне бригадата специални сили.... Ако се съкратят, стегнат или реформират други структури, агенции и дирекцици- може да оцелее и още една бригада...

Как ли мислят кадровиците или мозъкът „Човешки ресурси”. Досегашните реформи показаха, че знаят само две неща:  да  въртят сатъра на съкращенията в своя полза и да стоят  чинно пред експертните /цивилни и военни/ решения на патрона си.