Буре с барут! Това ли е все още България?

18.01.2011 г. Буре с барут! Това ли е все още България?

 

Спирдон Спирдонов, публикувано в www.argumenti-bg.com

Приемете заглавието както искате – в буквалния и в преносния му смисъл. За втория вариант напоследък говорим всеки ден. Никой не знае кога и къде ще избие недоверието между институциите и вътре в тях. При първия вече се стигна до взрив. В началото на юли 2008 г. гръмна поделението в Челопечене. Няколко седмици софиянци и околните села тръпнеха от страх кошмарът да не се повтори. Не стана, нямаше и жертви. Все още обаче  прочистването не е завършено. Тоновете боеприпаси оставиха руини и ями. И предупреждението, че сериозните неща искат сериозно отношение. Иначе се стига до взрив. България е все още буре с барут. Както тук в София в отношенията между институциите, така и в складовете, които съхраняват излишните боеприпаси.

Да оставим обаче жълтите павета.

Налице е шанс най-сетне да решим проблема с т.нар. утилизация.

Правителството вече разчете средствата: 114 млн.лв. до 2014 г. Записа ги в Плана за развитие на Въоръжените сили. За тази година те са 45 милиона, за следващата – 60 милиона, за 2013 – 6 милиона и за 2014 – 4 милиона. Шансът нараства и от факта, че с този болен от години и опасен въпрос се занимава заместник-министър на отбраната, бивш офицер, специалист по боеприпаси. За Валентин Радев това е професия. Само една птичка обаче пролет не прави. Необходими са политическа воля и конкретни подходи. Други бурета няма в момента, казва той. Според него останалите боеприпаси се съхраняват както трябва. За миналата година бяха предвидени за утилизация около 3 хиляди тона противотанкови мини и 113 тона барутни шашки от ракети.

За съжаление новата година не започна по най-добрия начин.

Стана ясно, че "Берета трейдинг" ООД ще търси правата си по съдебен път, след като спечели конкурса за утилизация на излишни боеприпаси на МО, но с нея не бе подписан договор. Само тя успяла да изпълни изискванията. Конкурсът за около 1.3 млн. лева бе обявен през ноември м.г. като специална обществена поръчка. В пресата се промъкна съмнението, че заданието е направено, за да спечели известна русенска фирма. Министър Ангелов решил да анулира конкурса. Мотивите му били, че една фирма не може да се конкурира сама със себе си. Известно е, че в "Дунарит" бе открит цех с немска инсталация за около 5 млн. лв. В момента боеприпаси унищожава завод „Ивайло” във Велико Търново.

Според наша информация обаче затова, че реално няма състезание, са виновни останалите 6 фирми, които не са представили необходимите документи. Сред тях са ТЕРЕМ ЕАД, “Дунарит” АД, ВМЗ ЕАД, “Видекс” АД. Има данни, че ТЕРЕМ ЕАД още не е приключило с утилизацията от конкурса преди две години. Изпълнило е около  70 процента от договора. 80 на сто от работата по същия контракт е свършило “Дунарит” АД. Единствено “Берета трейдинг” е изпълнила сто на сто задълженията по договора с МО.

В доклада на правителството са състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2009 г. бе отчетено: „За утилизация/оползотворяване или унищожаване на излишни бойни припаси през 2008 г. са сключени договори за 14 945 т. на обща стойност 27, 721 874 млн. лв. съответно с „ТЕРЕМ” ЕАД на стойност 15, 045 134 млн. лв. за 6 046 т., с „ДУНАРИТ” АД на стойност 9, 114 млн. лв. за утилизация на 7 861 т. и с Консорциум „Берета трейдинг ООД и „ВЕКС” ООД на стойност 3, 562 740 млн. лв. за утилизация на 1 038 т. Срокът за изпълнение на договорите е до края на 2010 г. До края на 2009 г. са утилизирани/унищожени близо 46 % от общото договорено количество, или 6 835 т. боеприпаси. Невключени в договорите остават около 11 405 т. боеприпаси, финансовите средства за утилизацията на които се очаква да възлязат на 25 млн.лв.”

Новата тактика на Министерството на отбраната

е боеприпасите, определени за утилизация, да бъдат предлагани първо за продажба, а после унищожавани. Това следва от промените в Закона за оръжията, взривните вещества и пиротехническите средства, уточни заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. Той обясни, че предстои да бъдат унищожени около 16 000 тона стари боеприпаси. Според него интерес към продажбата има от наши и чужди фирми. "Това е новото и то ще се направи, т.е. по този начин ние ще вкараме пари в бюджета. И ако някой си прави сметка: 16 000 тона по 0,5 евро на килограм и се получава хубава цифра, това няма да стане така. Първо ще се опитаме да ги продадем, защото има такива желаещи", каза заместник-министърът.

Впрочем МО продава не само боеприпаси, но и въоръжение и техника. Неговото търговско дружество „Снабдяване и търговия” предлага стрелково оръжие, артилерийска материална част, боеприпаси, подвижни и преносими радиосредства, специализирана автомобилна техника, танкове, БТР-и, БРДМ-и, МТЛБ-та и самоходни артилерийски установки. През миналата година е имало два търга за тежко въоръжение – танкове, БТР-и и БМ „Град”. Постигнати са цени от 100 до 300 процента над минимално обявените.

Преди 2,5 години, само дни след инцидента в Челопечене, тогавашното правителство бе принудено да обсъди проблема. Намеренията на министъра на отбраната Николай Цонев бяха да останат четири от 16-те основни склада за съхраняване на боеприпаси.  От своя страна НДСВ, като част от Тройната коалиция, излъчила военен министър,  пое ангажимента да направи всичко възможно за изграждането на национален център за утилизация на боеприпаси към общината, който да изпълнява националната програма за утилизация.  Тогавашният заместник-председател на партията Станимир Илчев смяташе, че целта на подобен център ще бъде както ограничаването на огромните разходи на Министерството на отбраната за охрана и наблюдение на складове като този в Челопечене, така и гарантирането на сигурността на българските граждани. Според експерти, за изграждането на подобен център сумата варира между 10 и 30 млн. евро. Предложението на НДСВ бе в периода 2009-2012 г. тези пари да бъдат разпределени по години и заделени от бюджета на Министерството на отбраната.

Днес шансът България да се избави от натрупания излишен за армията ни барут е в това, че

правителството вече конкретизира средствата.

Остава да бъдат осигурени. Тук отговорността лежи върху министъра на отбраната Аню Ангелов. Негово е уточнението, че не става въпрос за пари, които ще бъдат искани допълнително към бюджета на МО. Те ще трябва да бъдат отделени от разходите на министерството за периода до 2014 г. В противен случай тези намерения ще последват съдбата на одобрената от правителството през март 2004 г. Национална програма за утилизация и унищожаване на боеприпаси. Тя не бе приета от Народното събрание. Нямаше осигурено държавно финансиране, включително и в т. нар. План 2015. Нещата стигнаха до там, че в един момент утилизацията бе извадена от приоритетните проекти за модернизация на Българската армия.

Сравнителна информация от различни източници показва, че България е съхранявала по-големи количества боеприпаси от Чехия, Полша, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора. Към 2005 г. те са около 86 000 тона. Това не може да не създава допълнителни трудности. Тук заслужава да отбележим работата на военнослужещите, които с изключение на поделението в Челопечене, не допуснаха инциденти. По всичко личи, че този проблем у нас ще се решава на ниво Министерство на отбраната. За разлика например от Украйна, Румъния и Чехия, където е изведен на национално ниво. Има аргументи и за другия подход, т.е. извеждане извън структурите на МО. България не ги приема. По думите на заместник-министъра на отбраната Валентин Радев след промените на Закона за контрол на оръжията, боеприпасите и пиротехническите средства в МО е направена вътрешна наредба, която отваря отново пътя за продължаване с утилизация в Българската армия.

Макар и цинично да звучи, инцидентът в Челопечене свърши част от работата на държавата. Там се взривиха 1500 тона боеприпаси. И то опасни – или с изтекъл срок на годност, или падали от височина, или  наранени от дълго съхранение в бойни машини. Разбира се, това не е изход от ситуацията. Включително и от политическата. Тези дни от Военна прокуратура съобщиха, че до май трябва да приключи започналото дълбочинно прочистване в района около военното поделение и площта на епицентъра на взрива в Челопечене. След това ще бъде завършена и назначената комплексна пожаро-взриво-техническа експертиза. По нея работят експерти от няколко служби в МВР, Военна академия „Г.С. Раковски" и Академията на МВР. За хода на разследването на инцидента са извършени всички възможни действия, информираха още от прокуратурата. За ликвидиране на този локален взрив бяха необходими три години. Не се справихме сами, притекоха ни се на помощ американците. Това е още едно предупреждение. Едва ли при по-голям инцидент – в буквалния и преносния смисъл на думата, някой ще ни чака да се оправяме сами!

На снимката: България разчита на заместник-министъра на отбраната Валентин Радев да я избави от риска да имаме излишни и стари боеприпаси.