Криле съобщава, че конкурсът за изтребители е тръгнал

01.02.2011 г. Криле съобщава, че конкурсът за изтребители е тръгнал

Otbrana.com (otbrana195711@abv.bg)

По неофициална информация на списание номер 1 за авиация "Криле", от българското Министерство на отбраната вече са изпратили писма за интерес (PfI) към "Локхийд Мартин" за F-16 C/D, "Боинг" за F-18 E/F, "СААБ" за JAS 39 Gripen C/D, "Еврофайтър" за EF2000 Typhoon и "Дасо авиейшън" за Rafale. С писмото се иска информация и за доставка на самолети "втора ръка". На базата на изпратената информация ще се определи топ 3 на офертите. Към тези трима участници ще бъде отправена молба за детайлна информация и подобряване на офертите и в резултат ще бъде избран победителят. Това се очаква да стане в началото на 2012 г. и договорът да бъде подписан до края на лятото.  

Въпреки заявеното участие и презентация на РСК в България, засега до тях не е пратена покана. Както само списание "Криле" съобщи още на 14 януари от 2 до 4 февруари делегация начело с министъра на отбраната Аню Ангелов ше посети Швеция. Делегацията ще включва и екип от Щаба на ВВС. Част от посещенията са свързани със срещи с представители на компания SAAB, като се очаква нашата делегация да се запознае с предложението и възможността шведската фирма да участва в конкурса за нов боен изтребител с техните самолети Gripen.

Текст на снимката: Министърът на отбраната Аню Ангелов ще бъде тези дни в Швеция, за да се запознае с производството на изтребителите Gripen.