Питаме за 8 нови или употребявани изтребители

02.02.2011 г. Питаме за 8 нови или употребявани изтребители

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

Във връзка с публикации, свързани с придобиването на нов тип многоцелеви изтребител за нуждите на ВВС, Ви уведомяваме, че не е дадено начало на търг за закупуването на изтребители, тъй като в момента министерството е на фаза изготвяне на инвестиционен проект, се посочва в съобщение на Пресцентъра на МО.

По-нататък текстът е следният: „През ноември 2010 г. в Министерството на отбраната са сформирани Направляващ комитет и Интегриран проектен екип, които са изготвили начални оперативни, тактико-технически и други специфични изисквания към новия модел основен боен самолет и техническа спецификация. На тази основа е извършено предварително проучване на възможни доставчици и през януари 2011 г. са разпратени писма със запитване за предоставяне на информация за  инвестиционен проект „Придобиване на нов модел основен боен самолет”. Тези писма са разпратени по дипломатически път до държави производители – САЩ, Франция, Германия и Швеция. В тях се посочва, че запитването се отнася до закупуването на 8 нови или употребявани многоцелеви изтребители. Изисква се и информация за възможностите за логистична поддръжка, въоръжение, обучение, финансови схеми, период на експлоатация, офсет и др. На този етап няма яснота за финансовите параметри на проекта. 

Въз основа на информацията от запитванията ще бъде разработен инвестиционният проект, който съгласно Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България трябва да бъде одобрен от Народното събрание. Едва след одобрение от Народното събрание би могло да се пристъпи към подготовката на процедура.”

Вчера пуснахме следния текст: „По неофициална информация на списание номер 1 за авиация "Криле", от българското Министерство на отбраната вече са изпратили писма за интерес (PfI) към "Локхийд Мартин" за F-16 C/D, "Боинг" за F-18 E/F, "СААБ" за JAS 39 Gripen C/D, "Еврофайтър" за EF2000 Typhoon и "Дасо авиейшън" за Rafale. С писмата се иска информация и за доставка на самолети "втора ръка". На базата на изпратената информация ще се определи топ 3 на офертите. Към тези трима участници ще бъде отправена молба за детайлна информация и подобряване на офертите и в резултат ще бъде избран победителят. Това се очаква да стане в началото на 2012 г. и договорът да бъде подписан до края на лятото.  

Въпреки заявеното участие и презентация на РСК в България, засега до тях не е пратена покана. Както само списание "Криле" съобщи още на 14 януари от 2 до 4 февруари делегация начело с министъра на отбраната Аню Ангелов ше посети Швеция. Делегацията ще включва и екип от Щаба на ВВС. Част от посещенията са свързани със срещи с представители на компания SAAB, като се очаква нашата делегация да се запознае с предложението и възможността шведската фирма да участва в конкурса за нов боен изтребител с техните самолети Gripen.”

Разликата между двете информации не е чак толкова голяма. Основното е, че в тази на МО не се говори за визитата на министъра на отбраната Аню Ангелов.