Министър и началник на ВВС ще посетят компания, която произвежда изтребители

03.02.2011 г. Министър и началник на ВВС ще посетят компания, която произвежда изтребители

 Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов ще посетят и компанията “SААВ International”, специализирана в разработването и произвеждането на военни и граждански летателни средства, авиационно оборудване, самолетни и хеликоптерни платформи, системи за командване и контрол и комуникация, както и тренировъчни системи за СВ, ВВС и ВМС, става ясно от съобщение на Пресцентъра на МО. Тази компания произвежда изтребителите «Грипен». В делегацията е и полковник Румен Кондев – началник на отдел „Военно-техническо сътрудничество” в дирекция „Инвестиции в отбраната”.

Вчера МО разпространи информацията, че във връзка с предстоящото придобиване на нов модел боен самолет за Българската армия са разпратени писма по дипломатически път до държави производители – САЩ, Франция, Германия и Швеция. В тях се посочва, че запитването се отнася до закупуването на 8 нови или употребявани многоцелеви изтребители. Изисква се и информация за възможностите за логистична поддръжка, въоръжение, обучение, финансови схеми, период на експлоатация, офсет и др.

Министър Аню Ангелов е на двудневно официално посещение в Кралство Швеция по покана на министъра на отбраната Стен Толгфорс. Целта на визитата е, уточнява Пресцентърът на МО, да даде нов импулс в диалога и сътрудничеството между България и Швеция по въпросите на отбраната и сигурността. Това е първото двустранно официално посещение на български министър на отбраната в Кралство Швеция. Между двете държави е подписан Меморандум за разбирателство относно сътрудничество в областта на отбраната през  2006 г. Министър Ангелов и шведския му колега министър Толгфорс ще обсъдят перспективите за  двустранно сътрудничество между България и Швеция, участието на двете държави в мисии и операции, както и актуални въпроси по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС и регионалните организации за сигурност.