Производителят на Грипен потвърди, че ще участва в конкурса за изтребител

03.02.2011 г. Производителят на Грипен потвърди, че ще участва в конкурса за изтребител

 Otbrana.com (otbrana195711@abv.bg)

Вицепрезидентът на компанията Ленард Синдал препотвърдил заявката на SAAB за участие в бъдещи процедури по придобиване на многоцелеви изтребител и представи подробна информация за качествата и параметрите на изтребителя, логистичната поддръжка, обучението, програмите за офсет и др. Това е станало пред министъра на отбраната Аню Ангелов, който днес посети шведския отбранителен концерн “SААВ” и разговаря с негови представители в рамките на официалното си посещение в Кралство Швеция, съобщи Пресцентърът на МО.

Компанията SААВ е водещ производител на военни летателни средства  и авиационно оборудване и проявява интерес към участие в модернизацията на българските ВВС. Изтребителят от четвърто поколение на SAAB „Грипен” в момента е на въоръжение в шведските, чешките, унгарските, тайландските и южноафриканските ВВС.

Министър Ангелов запознал ръководството на компанията с протичащите процеси на трансформация в сектора на отбрана в посока изграждане на нови способности на въоръжените сили и ги информирал за предстоящото разработване и внасяне в Народното събрание на Дългосрочен инвестиционен план. В тази насока той определил Проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител, оборудван и въоръжен според стандартите на НАТО, като ключов и от изключително значение за новите способности на ВВС. Министър Ангелов обяснил, че Министерството на отбраната е разпратило писма с искане за информация за инвестиционния проект до държави, водещи производители на изтребители от НАТО и ЕС, и Швеция е една от тях. В тази връзка той подчертал значението на срещата си с представителите на компанията SAAB в рамките на визитата му в Швеция за получаване на максимална информация относно възможностите за придобиване на изтребител “Грипен”