Еврокомисар Кристалина Георгиева: Използваме военните само в краен случай

01.11.2010 г. Еврокомисар Кристалина Георгиева: Използваме военните само в краен случай

Това обаче не означава, че се сещаме за тях накрая, посочи тя за „Отбрана”.

Спирдон Спирдонов

При реакцията на бедствия ЕС се ръководи от принципа да използва военните сили само в краен случай. Това обаче не означава да се сетим за тях накрая, каза Кристалина Георгиева, член на ЕК, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Еврокомисарят изнесе лекция в Атлантическия клуб за новата стратегия, която да осигури по-ефективен отговор при кризи. След това на пресконференция отговори на въпрос на „Отбрана” за мястото на въоръжените сили в тази дейност.

Военните сили, уточни Кристалина Георгиева, може да се използват за осигуряване сигурността при борбата с бедствията или за оказване на помощ с техника и хора. Тя даде няколко примера. В Хаити след голямото земетресение нуждата от военни е била много голяма за сигурност, за отваряне на летището, за да се почистват пътища и сгради. В Нигер, който бе сполетян от глад, има военен режим и военни сили не са били необходими нито за защита, нито за доставка. В Дарфур, Судан ООН заедно с Африканския съюз имат военно присъствие за гарантиране сигурността на местните хора и на хуманитарните работници. Много важна роля в борбата с наводненията е изиграла пакистанската армия. Изводът, подчерта Кристалина Георгиева, е, че винаги трябва да оценяваме ситуацията и да определяме какъв е мандатът на военните за защита или за помощ.

Новата стратегия се опира не на нови структури, а на подобряване на вече съществуващите инструменти за координация и реакция, създаване на модули на принципа на „Легото”, посочи еврокомисар Георгиева по време на лекцията си. Тя бе изслушана от министрите на екологията и еврофондовете Нона Караджова и Томислав Дончев, заместник-минеистъра на отбраната Валентин Радев, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, десетки чужди дипломати, акредитирани у нас, представители на различни институции и неправителствени организации.