Ратифицираха споразумението с Гърция за Air Policing

10.02.2011 г. Ратифицираха споразумението с Гърция за Air Policing

Спирдон Спирдонов(otbrana1957@abv.bg)

С 85 гласа „за” от 85 гласували Народното събрание ратифицира днес  Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Гърция относно презгранични операции за Air Policing.

Границите на нашето доверие и разбирателство са там, където самите ние ги начертаем, каза министърът на отбраната Аню Ангелов на съвместна пресконференция с гръцкия си колега Евангелос Венизелос след подписването на двустранно Споразумение между България и Гърция за презгранични операции по Air Policing. Споразумението, което подписахме, е не само първото двустранно споразумение по Air Policing за България и Гърция, но и на Балканите, сега нашите страни ще си помагат взаимно при въздушни операции, свързани с терористични заплахи от въздуха и безопасността на въздухоплаването, посочи министърът.

Споразумението между България и Гърция за презгранични операции по Air Policing беше подписано на 1 ноември, в сградата на Министерството на националната отбрана в Атина. С него се поставя основа за взаимодействие между двете страни при изпълнение на задачи по Air Policing за охрана на въздушното пространство на НАТО. По силата на документа, декларираните самолети за изпълнение на задачи по Air Policing на България и Гърция ще могат да навлизат във въздушното пространство на другата държава в случай на заплаха. За целта са разписани процедури, правила и механизми при осъществяването на тези задачи.  

Air Policing е мирновременна мисия на НАТО, включваща използване на системата за наблюдение на въздушното пространство и управление, системата за командване и управление на Военновъздушните сили и подходящи сили и средства за противовъздушна отбрана, включително изтребители, с цел защита на неприкосновеността на въздушното пространство на НАТО. България участва в тази мисия още преди да се присъедини към Алианса.