Двама пилоти с ордени за военна заслуга

11.02.2011 г. Двама пилоти с ордени за военна заслуга

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

Венновъздушните сили и цялата Българска армия с основание могат да се гордеят с отличията на двамата пилоти от ВВУБ „Георги Бенковски” в Долна Митрополия майорите Боян Григоров и Пламен Иванов. За 28 секунди вземат решение във въздуха и връщат самолет на земята при авиационен инцидент, с което предотвратяват голяма трагедия. Не бе случайно, че президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Георги Първанов избра съвещанието на генералите и адмиралите за анализиране на подготовката, войсковия ред и дисциплината, за да връчи високите отличия. За проявения изключителен професионализъм, себеотрицание и чувство за отговорност по време на авиационен инцидент със самолет РС-9М “Пилатус” двамата военнослужещи бяха наградени с президентски указ с ордени „За военна заслуга” - III степен.


Какво се случи на 29 ноември 2010 г.?

 

Майор Пламен Иванов: ”Изпълнявахме на полет за разузнаване на времето. Веднага след излитането на 15 метра височина установихме рязко падане на тягата на двигателя. Направихме максималното. Оценихме обстановката. Набрахме височина, колкото ни позволяваше излишъкът от скорост и от тяга. Взехме решение за опит за завръщане на летището със завой на 180 градуса и изпълнение на аварийно кацане. В главите си имаме почти до автоматизъм варианти за действие при различни ситуации във въздуха. Полетът и завършекът на полета е резултат на опит. Взаимно се допълвахме като екипаж. Решенията бяха еднопосочни. Разногласието в намеренията на пилотите в такъв момент би бил пагубен.”Другите за тях


Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Георги Първанов: „Да, става дума наистина за изключителен професионализъм, който показва, че при цялата финансова оскъдица, при всичките ограничения, които сме принудени или пък по субективни причини са наложени на Българската армия, на нейните подразделения, все пак се води високо професионална подготовка на офицерите и военнослужещите.

Има нещо обаче, което според мен е много по-важно - с риск за живота си офицерите майор Григоров и майор Иванов са спасили не само военна техника, те са спасили населени места и човешки живот. И аз мисля, че тук без никакво изхвърляне можем да кажем, че става дума за героизъм. Героизъм, който се родее с това, което са правили българските офицери, българските воини в най-трудните периоди за нацията и за българската армия – в годините на тежки военни конфликти за националното освобождение и обединението на нацията.

Ние наистина трябва да се научим да ценим постиженията, да ценим проявите на чест и доблест и те трябва да получат съответното отразяване от страна на медиите и да имат респекта на цялото българско общество. Защото когато има такива прояви, всички ние можем да бъдем убедени в доброто бъдеще на българската армия, можем да гледаме малко по-оптимистично в утрешния ден.”

 

Началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов: „Правилно са оценили това, което могат и трябва да направят, проявявайки наистина едно високо чувство на реализъм. Това наистина е един подвиг. Защото да преодолееш себе си, да преодолееш чувството за самосъхранение, за да завършиш мисията така, както трябва е изключително важно. Необходими са изключителна вътрешна енергия, сила, мотивация и мъжество. Аз съм изключително горд, включително до разплакване!

Оценките са ясни. Направен е анализът. Протоколът е утвърден, включително от министъра. Това, което мога да кажа е, че „Пилатусът” е изключително надежден самолет, но няма техника, която цял живот да работи безотказно. Случват се такива неща и за това летгците се подготвят да работят в такива условия и техният професионализъм е налице.”

 

На снимката

Началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов с отличените военни пилоти.