Шест дами са новото попълнение на вертолетчиците

17.02.2011 г. Шест дами са новото попълнение на вертолетчиците

От pan.bg

Лейт. Севим Исмаилова-Змийчарова, лейт. Елица Мелемова, лейт. Антоанета Павлова, ст. лейт. Йонка Хаджиева и ст. лейт. Петя Спасова и лейт. Антоанета Павлова са първите жени пилоти в 24-та авиобаза Крумово, край Пловдив, от поне половин век насам. Тази година е на път да се сбъдне една тяхна мечта, за която се доказват от години. Този месец започва обучението им на транспортно-десантния хеликоптер с възможности за многоцелево военно приложение AS-532, по-известен като „Кугър”. Това съобщиха за „Монитор” от новото дамско попълнение на вертолетната авиобаза. Те уточниха, че обучението им се състои в теоретична наземна подготовка и заради ограничените ресурси най-вероятно няма да включва достатъчно летателни часове годишно. Именно с теорията започва реализацията им. Преди да полетят, момичетата трябва да са стабилно обучени за летателните и техническите характеристики на машината. Едни от тях може би в бъдеще ще пилотират „Кугър”. Всичко зависи от това в щата на коя ескадрила са разпределени, пояснява командирът на авиобазата полк. Златко Златев. Той бе категоричен, че жените пилоти не са се качвали на боен вертолет поради простата причина, че такъв в авиобазата в момента няма.
Ст. лейт. Петя Спасова и ст. лейт. Йонка Хаджиева вероятно ще са първите дами, които ще бъдат обучени да пилотират „Кугър”. „Трябва да има отпуснати пари, гориво и ресурси за нашето обучение. Факт е, че не ни делят на жени и на мъже, а на хора, които могат, и хора, които не могат. Така трябва да бъде”, казва ст. лейт. Хаджиева.
„През тази година планираме да започнат подготовка на „Кугър” две от нашите колежки – ст. л-т Спасова и ст. л-т Хаджиева, а при добро стечение на обстоятелствата през следващата година ще планираме и останалите дами на други типове вертолети в състава на екипажа. Целта на обучението на пилотите ни на AS-532 бе да достигнем до едно безопасно ниво на подготовка, след което да започнем с нови хора. Освен колегите, които вършихме курса във Франция, миналата година в екипажа започнаха да влизат и офицери, обучени в курсовете в авиобазата”, казва полк. Златев. Той е категоричен, че дамите притежават всички качества, за да станат добри пилоти. „Прави впечатление, че момичетата са много сериозни и много амбицирани. Те не отстъпват по нищо на колегите си мъже. Стремят се да се докажат и го правят с лекота. Много са старателни и бързо възприемат всичко, което им преподават инструкторите. Това го отдавам първо на стремежа им да се „преборят” с мъжката част”, уточнява командирът. 

Причината жените все още да пилотират БЕЛ-206 е да натрупат опит и летателни часове. „Все пак редно е, преди да влязат в състава на екипажите на „Кугър” и Ми-17, да имат поне 150 - 200 часа нальот”, е категоричен полк. Златев.
Надеждите на пилоти и техници във вертолетната авиация са до края на тази година да се намерят възможностите бойният Ми-24 да полети.
„Има инициатива от министър Аню Ангелов, от началника на отбраната ген. Симеон Симеонов и от ген.-майор Константин Попов, началник-щаба по подготовката на ВВС, излишните Ми-17 и Ми-24 да бъдат разпродадени. С парите от тях да се ремонтират няколко Ми-24. Благодарение на това може би още тази година руският боен хеликоптер ще полети”, обясни полк. Златев. Това ще е и шанс за шестте дами пилоти да бъдат обучени, а след време да летят и на боен вертолет. В момента обаче те се примиряват с малкия брой летателни часове съвсем философски. Казват, че ако на един пилот първи клас му трябват примерно 30 часа нальот, за да поддържа подготовката си, е по-добре той да лети. „И аз, която съм без клас, с тези 30 часа даже няма да достигна и трети клас. Вие като един мениджър на тази авиобаза какво ще изберете? Да имате един подготвен пилот първи клас или друг, който не е достигнал това ниво? Аз това го разбирам. Съжалявам и не искам да е така, но го разбирам”, обясняват момичетата.

Родом от различни градове, събрала ги авиацията

Ст. лейт. Петя Спасова е от Дряново. Преди години решила да учи икономика. Случайно попаднала на брошури, от които разбрала за приема на курсантки във факултет „Авиационен” към НВУ „Васил Левски”. Почти случайно попада в авиацията и лейт. Севим Исмаилова-Змийчарова. Тя е от Русе, а в рода й няма военни. Първо решила да учи в академията в Симеоново. Класирана била обаче седма, а за пожарникари приемали само 5 момичета. Само от седмица е омъжена, не пропуска да се похвали лейтенантът. Колежката й Антоанета Павлова казва, че баща й и брат й са инструктори по парашутизъм. Според лейтенант Елица Мелемова във въздуха няма жени и мъже. „Горе си пилот”, заявява тя.

Разочаровани заради общественото мнение


„Ако не ме попитат, не казвам какво работя. Знаете, че ние сме държавни служители, вече със замразени заплати. Имаме задължения, но ни намаляват привилегиите. В последната година ни спряха пътните, прясна храна не се приготвя. Това може да доведе до невъзможност за изпълнение на определени задачи особено през летния период. Заплаща се левовата равностойност поради липса на избрана фирма за хранене. Предполага се, че до края на март ще бъде избрана фирма. Сега очакваме да ни спрат и квартирните. Мнозина от нас не могат да си намерят жилище под наем, защото хората отказват да дават на военни. Места в детските градини в Пловдив няма, а привилегиите за записване на децата на военни отпаднаха. Битовите проблеми и негативизмът на обществеността определено тежат”, споделя ст. лейт. Йонка Хаджиева.
Във великолепната шесторка е и ст. лейт. Антоанета Чавдарска. Тя е първата жена, завършила школата в Долна Митрополия през 2005-а. В момента обаче временно е далеч от хеликоптерите, защото изпълнява най-голямата мисия в живота си. Майчинската