В Червената книга на турската армия не ни броят за враг

02.11.2010 г. В Червената книга на турската армия не ни броят за враг

 

 Красен Бучков

За разлика от  характеристиката на заплахите в нашата Бяла книга, то в Червената книга на турската  армия  ясно и конкретно са определени кои са враговете на Турция. Слава богу България не е сред тях. През 1996 г.  в тогавашната Червена книга на турската армия  нашите ВМС са охарактеризирани като “ВМС без военно предназначение...” Каква ли е точно преценката за Българската армия в момента ?

През миналата седмица  турският Съвет за национална сигурност взе решение за промени в политическия документ за национална сигурност .Като врагове в книгата са изключени още Сирия, Грузия и Армения. Иран също е изтрит от списъка на враговете.

В списъка на сериозните заплахи за страната е добавен Израел, пишат големите турски вестници “Заман” и “Хюриет”.. За първи път в този документ  действията на Израел в Близкия Изток се определят като съдържащи заплаха. Заявено е още, че този регион трябва да се освободи от ядрено оръжие.

Гърция запазва статута си на външна заплаха  на Турция. В Червената книга, която някои наричат “Тайната конституция на страната”, т.н. казус Belli /повод за война/ остава и е свързан със спора  около 12 милната зона между западния бряг на Турция и гръцките острови край нея. Двете страни бяха на ръба на войната през последните години. Спорът е както за границите на териториалните води, така и за нарушаване на въздушното пространство в Егейско море от турски изтребители.

Дни след  одобрение на Червената книга от турския  Съвет за национална сигурност  българският военен министър и гръцкият му колега подписаха споразумения за взаимодействие  при реализиране на задачи по Air Polising. Двете страни ще си осигуряват взаимна помощ при въздушни операции, свързани с терористични заплахи от въздуха и безопасността на въздухоплаването по натовската концепция. военни експерти и политически наблюдатели побързаха да свържат двете събития и ги коментират като   междусъюзнически разнобой. И МиГ-29 ли ще охраняват гръцките острови?

Последният проект на Червена книга на турската армия предстои да бъде разгледан в министерския съвет на Турция, а през декември ще бъде утвърден на Съвета за национална сигурност. Документът ще остане в сила за следващите пет години.