Празничен водосвет на Свето Благовещение за Щаба на ВВС

24.03.2011 г. Празничен водосвет на Свето Благовещение за Щаба на ВВС

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

Празничен водосвет и молебен за здраве и благополучие на личния състав от Щаба на Военновъздушните сили по случай празника Свето Благовещение ще бъде отслужен в храма „Покров Богородичен” утре от 12.00 часа, съобщиха от Щаба на ВВС. Благовещение е празник за всички християни независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. Денят се празнува в чест а Благата вест, че ще роди Божи син – спасител на човечеството.

На празника на авиацията и ВВС на 16 октомври 2009 година осем икони на светци-покровители на поделенията от Военновъздушните сили бяха осветени в катедралния храм „Александър Невски” от Великотърновския митрополит Григорий и връчени на командирите по време на тържествения ритуал. На 25 март за втори път личният състав от Щаба на ВВС ще почете светлия християнски празник Благовещение – символ на единението и вярата.

Историята

Осем икони на светци покровители бяха осветени в катедралния храм "Св. Александър Невски" и предадени на ВВС. Службата бе дело на Великотърновския митрополит Григорий. Той подчерта, че това е първият случай в новата ни история, когато поделеиня от Българската армия са поискали да имат светци покровители. Идеята е на Щаба по отбраната на ВВС, а решението на Светия Синод на БПЦ. Лично патриарх Максим е благословил инициативата. Тя бе релизирана на 16 октомври 2009 г. на Празника на авиацията и ВВС. В храма дойдоха генерали и офицери от Военновъздушните сили.
Иконата на Свето Благовещение бе за Щаба по отбраната на ВВС и бе връчена на неговия началник генерал-майор Константин Попов. Подполковник Даниел Докев, заместник-командир на Радиотехническия полк, получи иконата на Св. Великомъченик Мина. Иконата на Св. Великомъченик Меркурий бе предадена на командира на Първа зенитно-ракетни бригада бригаден генерал Ваньо Славеев. За авиобаза „Граф Игнатиево” иконата на Св. Апостол евангелист Йоан Богослов получи командирът бригаден генерал Цанко Стойков. Иконата на Св. Архангел Михаил бе дадена на бригаден генерал Стефан Петров, командир на вертолетната авиобаза „Крумово”. Командирът на Предната база за разполагане „Безмер” полковник Димитър Данев получи иконата на Св. Мъченик Боян Енравота. Във военно-транспортната авиобаза „Враждебна” отива иконата на Св. Михаил Воин, българин. Тя бе получена от командира полковник Иван Денев. На командира на ВВУБ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия полковник Анатолий Кръстев бе предадена иконата на Св. Теодор Торин.
Това, което стана тук е голяма радост за целия български народ, подчерта тогава митрополит Григорий. Той поздрави участниците в службата и всички офицери, сержанти, войници и цивилни служители от ВВС от името на партиарх Максим и на членовете на Светия Синод на БПЦ. Победа без вяра няма, а ние искаме да сме победители, каза генерал-майор Попов. Иконите са поставени на видно място в поделенията.

На снимката: Генерал-майор Константин Попов получава на 16 октомври 2009 г. иконата на Свето Блатговещение от Великотърновския митрополит Григорий.