Интелигентната отбрана - повече сигурност, с по-малко ресурси

29.03.2011 г. Интелигентната отбрана - повече сигурност, с по-малко ресурси

Красен Бучков      (otbrana195711@abv.bg)

 

От Съюза на офицерите от резерва “Атлантик” и МО бе организирана национална конференция на тема: Интелигентната отбрана”: национална отбранителна политика и инвестициите в отбраната през  второто десетилетие  на 21 век.”. Тя бе посветена на седмата годишнина от приемането на България в НАТО.

 

Ние не трябва само да мислим за интелигентната отбрана, лансирана от генералния секретар на НАТО Расмусен, но и да я реализираме. Въпросът е как да изграждаме отбрана и повече сигурност  с по-малко ресурси. Как да постигнем по-добри резултати, с по-малко средства, отбеляза в доклада си на конференцията министърът на отбраната Аню Ангелов. Той посочи, че трябва да се освободим от стереотипните нагласи, да не гледаме на  нашите съюзници по границите като мними противници под прикритие. Трябва да вървим по пътища, които не сме предполагали че ги има, но могат да бъдат реализирани.

По-нататък в словото си военният министър заяви, че националната отбрана е неделима от колективната отбрана в рамките на алианса. Именно в рамките на НАТО може да градим своя  интелигентна отбрана .За да я имаме, ще разчитаме на обединените усилия и ресурси с тези на съюзниците. Аню Ангелов  отбеляза още, че нашите усилия ще бъдат концентрирани върху изграждането на използваеми а не фиктивни способности и интегрирането ни в многонационалните отбранителни способности. Необходими са нови начини за изграждане на способности. Има резерви и в потенциала на Европейския съюз.

Участниците в конференцията бяха приветствани от председателя на Комисията по външна политика и отбрана на парламента Доброслав Димитров.

В програмата на конференцията включва два панела. Модератор на първия б е заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, а темата: “Отбранителна политика, способности и ресурси”. Тя изнесе и доклад за отбранителната политика на България в контекста на новата Стратегия за национална сигурност и Стратегическата концепция на НАТО. Вторият панел на конференцията бе посветен на инвестиционната политика в отбраната през първите седем години от членството на България в НАТО.