МО осигурява по 1,5 млн.лв. за мисията на "Дръзки" край бреговете на Либия

29.03.2011 г. МО  осигурява по 1,5 млн.лв. за мисията на "Дръзки" край бреговете на Либия

Красен Бучков     (otbrana1957@abv.bg)

Военната експертиза ще каже, кога “Дръзки”, ще е готова за отплаване. Министърът на отбраната Аню Ангелов  информира журналисти, че евентуалното участие на фрегатата  в операцията по налагане на оръжейно ембарго край бреговете на Либия ще струва около 1.5 млн. лева на месец. Парите ще бъдат осигурени от бюджета на министерството на отбраната чрез преструктуриране на дейности и  ползване на разерви. Няма практика НАТО да възстановява разходите.

Министърът на отбраната смята, че операцията няма да е рискова и не се очаква българската фрегата да влезе в бойни действия. Екипажът й ще бъде от 160 души. Сред военните моряци има “тюлени” и военни полицаи. На борда ще има преводач от арабски.  Командировъчните на екипажа ще са като на миротворците в Босна и Херцеговина.

В отговор на въпрос министърът на отбраната  Аню Ангелов  с ирония каза, че се надява в  НАТО да не четат позициите на президента Георги Първанов във Фейсбук, където Върховният главнокомандващ на въоръжените сили обяви, че е резервиран към възможността НАТО да се ангажира с военната операция в Либия в противоречие на официалната българска позиция. Той критикува  президента, че не познава процедурите за вземане на решения в НАТО. Няма случай в историята на НАТО за вземане на решение за провеждане на две операции в рамките на близо 10 дни. Там са 28 страни, които съгласуват своите не само национални, но и икономически интереси. Може да се очаква да има определени спънки при вземането на общи колективни решения. Слава богу, тези спънки бяха преодолени, разясни министърът.