Новата столица на българо-руската дружба е на устието на Камчия

30.03.2011 г. Новата столица на българо-руската дружба е на устието на Камчия

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

Договор за сътрудничество ще бъде сключен между ЦС на СОСЗР и Санаторно-оздравителния комплекс (СОК) „Камчия”. Това е резултатът от днешната среща на председателя на военно-родолюбивата организация генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов и изпълнителния директор на съоръжението, изградено и поддържано изцяло със средствата на Московското правителство Станка Шопова. Двамата бяха единодушни, че има широко поле за съвместна дейност. Местните организации на СОСЗР и на Съюза на ветераните от войните са установили тесни контакти с комплекса и се включват активно в неговата дейност. Днес пристигна поредната смяна от 600 ветерани, между които и много бивши военнослужещи от Руските въоръжени сили. След настаняването си веднага побързаха да стъпят на пясъка и да пипнат, макар и студената още, морска вода. Това, подчерта г-жа Шопова, е най-добрият обществено-политически и образователен център, който се превръща в новата столица на българо-руската дружба.  

Хиляди са московските ученвици, които прекарват незабравими дни на устието на р. Камчия. Някои от тях съветвали родителите си да се преселят да живеят в „тази суперска страна”. В събота ще им гостува първият български космонавт генерал от резерва Георги Иванов. Той ще направи копка на учебно-възстановителния център. Отбелязването на 50-годишнината от първия полет в Космоса на Юрий Гагарин вече е започнало. Преди няколко дни в комплекса е бил полковник Крисимир Стоянов, дубльор на втория ни космонавт бригаден генерал от резерва Александър Александров.

На 16 март е открит уникален Лечебно-диагностичен и баленологичен център „Здравец”. Той предлага медико-диагностични и лечебни дейности за първична специализирана доболнична медицинска помощ, широка гама отг клинични, биохимични и функционални изследвания, както и почти всички методи на физикалната медицина за рехабилитация и възстановяване. Трудно може да се намери у нас, а и в много други страни, такъв здравен център.