"Дръзки" се товари, купуваме нови снайпери за войската

31.03.2011 г. "Дръзки" се товари, купуваме нови снайпери за войската

Otbrana.com    ( otbrana195711 @ abv.bg)

 

- Колко дни може да издържи самостоятелно на вода фрегатата?

- Корабът се зарежда с 300 т гориво. Носи и 100 т вода. Отделно има система за преработване на морска вода в питейна - по 30 кубика на ден. Хладилниците му побират над 60 т продукти. Заредена с всичко необходимо фрегатата има пълна автономност 25 дни на вода с възможност за удължаване чрез дозареждане. Радиусът й на действие е 5500 морски мили или около 10 000 км. Нейната мореходност е без ограничения - тоест може да плава при всякакво вълнение. Разчетите за заминаване са до 15 април, като ще плава до Либия 5 дни.

- Неотдавна се разбра, че имаме двама офицери в Ирак?

- В Ирак имаме двама старши лейтенанти в мисията на НАТО по тренинг и подготовка на иракската армия. Дават дежурства в оперативния център.Участието в нея е с решение на правителството. Прекратяването също трябва да стане с решение на кабинета.

- Парите за издръжката на двамата разбуни духовете. Защо?

- Годишната издръжка на тази мисия е 263 000 лв., но не за двамата, както писаха някои медии, а за двете смени през 6 месеца - за четирима души. Това са разходите за всичко - осигуровки, заплати, командировъчни, застраховки, транспорт, екипировка, храна.

- Погледнато отстрани са много пари?

- Всеки си казва - в Ирак двама души на българския данъкоплатец струват много. Толкова са парите. Но всичко не опира само до пари. Защото може да участваш с двама души, но се счита за присъствие. Носи точки за страната, защото се отчита за принос в мисията. Така натежават везните в наша полза на политическите срещи и при решенията, които се вземат от министрите на пакта. Например в Сомалия, в операцията в Аденския залив за борба с морското пиратство, участваме с един офицер по планирането. Един - но политическият ефект е положителен.

- Каква е числеността на военното ни присъствие в Афганистан?

- Общо 608 души. В Кабул са 258,в Кандахар - 340 и имаме 10 военни медици в Херат. Промените в Закона за отбраната въведоха положителна практика министърът със своя заповед да удължава до 30 дни продължителността на дадена мисия, ако се наложи. Понякога трябва, защото се случва времето да е лошо, или да няма самолет и хората чакат с дни.

- В Кандахар все така ли е напечено? Талибаните обстрелват ли често базата?

- Почти през ден ни “поздравяват” с ракети. Там се стреля постоянно. През м.г. ракетните атаки срещу района бяха 133.

- С какви ракети нападат?

- Китайски, калибър 106 мм, които доставят от Пакистан. Не знаем откъде ни обстрелват, в противен случай няма да допуснем.

- Толкова ли е трудно да бъдат засечени?

- Изключително. Защото талибаните не ги изстрелват от реактивни системи, иначе щебъдат засечени от спътници или безпилотни самолети и ще бъдат поразени. А те гърмят ракетата от обикновена тръба. Залагат я между два камъка, между релси или я качват на дърво. Може да се сложи и часовников механизъм, за да се изстреля в точно определено време. Нищо не може да се направи.Отива земеделец на полето. Гледаш го - работи нещо. Тръгва си и след време от там излита ракета. През района минават и много кервани - вървят на изток, на запад. Знаеш ли кой какво носи? Увие някой тръба с ракета в килим, слага я на камилата, сяда и тръгва. Не знаеш къде ще спре и ще заложи устройството.

- Какви мерки за сигурност са взети след ракетната атака на 24 януари м.г., когато едва не пострада бившият военен министър Николай Младенов, а трима бойци бяха ранени?

- Около помещенията, където са нашите бойци, сложихме бетонни стени, високи 2,40 м. Ако падне снаряд, да се удари в тях, а не да влезе в помещението. Имаше и идея халетата да се бронират отгоре, но съветът на производителя бе, че конструкцията няма да издържи и се отказахме. Така че, каквото е за нас, това е и за американци, англичани, румънци.

- А каква е съдбата на ранените рейнджъри?

- Възстановяват се добре. Минаха през ТЕЛК и ще служат в поделенията си в Шумен и в Плевен.

Министър Аню Ангелов лично следи съдбата им. Неговите указания са да се полагат максимални грижи и да се запазят като кадри за армията.

- Най-тежко раненият боец Александър Александров, който бе в кома и е с ампутирана ръка, след десетмесечна рехабилитация във военния санаториум в Хисаря се възстанови напълно. Там дори го учиха да чете и пише отново. Какво е състоянието му сега?

- Боецът е в дома си в Разград. Общува свободно и възстановява компютърните си умения. На 24 януари т.г., точно година след обстрела, му е поставена английска протеза - рядко технологично постижение дори в Европа. Тя може да движи самостоятелно и петте пръста на ръката. Цената й е 30 000 лв. Цялостното лечение на сержант Александров е на стойност няколкостотин хиляди лева , които са платени от МО и ВМА.

- Само българи ли охраняват базата на НАТО в Кандахар?

- Ротата ни там е от 296 души, охраняваме целия вътрешен периметър на базата. Това е изключително наша отговорност. Има и хървати, но те са малко - 70 души. Нашите бойци охраняват един почти 30-хиляден град с около 300 летателни апарата и друга военна техника. През едно от КПП-тата на базата, където даваме караул, на ден преминават около 1500 души. Външният периметър на района е поверен на американци.

- Как се оценяват действията на българите, които отбиха атака срещу базата миналото лято?

- Британският командир бе възхитен. Ако не бяха удържали нашите, терористи щяха да нахлуят в базата. Атаката беше комбинирана. Наблизо е работил трактор, уж закъсва, но е бил пълен с взрив. Когато експлодира, излитат и ракети, тръгват да атакуват и талибаните. Започва престрелка и нашите бойци ги изтласкват. Там се води война. Затова се дразня, когато някой започва да се рови на дребно колко получава рейнджър в Афганистан. Нямам представа, за 6 месеца сигурно му се събират около 30 000 лв. На който тези пари му се виждат много и му стиска - да заповяда в армията. Да мине подготовка и да отиде на мисия. Да види лесни ли са тези пари, когато животът ти е на косъм.

- Вярно ли е, че американците ни поемат разходите за храната в Кандахар и в Кабул?

- На охранителните роти в Кандахар и в Кабул те поемат разходите за храната. Ротата ни в афганистанската столица се грижи за сигурността, чрез патрулиране в града, на външния периметър на летището. Вътрешният се пази от белгийци. Но в Кабул имаме други подразделения като военнополицейския взвод в база “Уерхауз”, за който ние си плащаме. САЩ ни дават и техника за ползване, като поемат обслужване.

- Ще купуваме ли ново въоръжение за рейнджърите зад граница?

- Ще купуваме нови снайпери. От това имат нужда.

- Но нали са с руски “Драгунов”?

- Знаете ли откога са - сигурно не сте бил роден.

- Колко са общо военните ни зад граница и колко е бюджетът за мисиите т.г.?

- В мисиите зад граница са общо 750 наши военни - от тях 43 са жени. Бюджетът за издръжката на мисиите за т.г. е 51 млн. лв.