Трети "Спартан", нов хангар и нова административна сграда за авиобазата във Враждебна

31.03.2011 г. Трети "Спартан", нов хангар и нова административна сграда за авиобазата във Враждебна

 

Otbrana.com   (otbrana195711@abv.bg)

 Премиерът Бойко Борисов не присъства на церемонията по освещаването на новия военнотранспортен самолет „Спартан", въпреки че правителствената пресслужба официално информира, че той ще присъства на събитието. На летище „Враждебна" бе вътрешният министър Цветанов.

Министърът на отбраната Аню Ангелов определи приемането на въоръжение на транспортния самолет „Спартан" като „хубав ден за българските ВВС." Той благодари за разбирането, проявено от италианската фирма - производител „Аления Аеронавтика", които са изпълни ангажимента си към България, въпреки закъсненията по договора от българска страна. Тяхното поведение военният министър определи като пример как страните от НАТО и ЕС трябва да разрешават проблемите си.

Командирът на базата полковник Иванов посочва, че освен самолета, 63-годишната авиобаза от вече притежава нов хангар и административна града.

Генералният директор на фирмата-производител Джузепе Джордо изразява надежда, че доставката на самолетите ще бъде само началото на мащабно военно сътрудничество между България и Италия. От италианска страна присъстват  посланикът Стефано Бенацо, зам.-министъра на отбраната Джузепе Косига и други висши военни.

C-27J "Спартан" е най-новият самолет в парка на българските ВВС. Той е на въоръжение от 2007г. Машините от този тип могат да пренасят товари или войници. Това  бе  третият и последен "Спартан" за нашите ВВС.