Медии: Силовите ведомства защитават "скъпите" пенсионери с летците

31.03.2011 г. Медии: Силовите ведомства защитават "скъпите" пенсионери с летците

Otbrana.com

В Медиапул коментират продължението на министерската престрелка между хвицеприемиера Дянков и силовите министри Цветанов и Ангелов. Краят и като че ли ще е огън без дим.  Решение предстои, но като че ли  то ще запази и заплатите и пенсиите на придобилите право за пенсия и в тези две ведомства, а и в другите.

Силовите министри Цветан Цветанов и Аню Ангелов са успели да се наложат над амбицията на вицепремиера Симеон Дянков да проведе административна реформа и да спре практиката в МВР и МО да бъдат назначавани пенсионирани военни и полицаи на цивилни длъжности и така да получават заплати и пенсии едновременно.

Вътрешният министър Цветан Цветанов каза в четвъртък, че се е противопоставил на предложението на Дянков, за да не се стигне до залагане в постановление на правителството на текст, който противоречи на действащото законодателство.

"Имаше един абзац, който не беше ясен. Той даваше широко тълкуване на тази разпоредба. Дянков изрично отговори, че това постановление не засяга ранно пенсионираните военнослужещи, полицаи, миньори и други, а само тези, които по Кодекса на труда и Закона за държавния служител са навършили пенсионна възраст - 60 години за жените и 63 години за мъжете. След неговото уверение приехме решението на вносител и няма да имаме проблем", дообясни Аню Ангелов.

Така дефакто коментарите на финансовия министър, че не е редно да има чиновници, които да получават едновременно пенсия и заплата ще останат без последствия в рамките на политическото говорене.

"Добре осъзнаваме важността от всичко това, което трябва да се прави и това, което беше изразено като позиция от министър Ангелов, е, че всъщност летци на 40 години, които се пенсионират, сами разбирате, че ние не можем да ги оставим на улицата и техният професионален опит може да бъде използван в армията за обучение", заяви от своя страна Цветан Цветанов.

Много малко хора обаче от преназначените на цивилни длъжности в МО са летци, които след пенсионирането си са поели задължения по обучение на кадрите. Няма официална статистика дали има такива в МВР.

В администрацията на МО обаче се назначават пенсионирани военни на висши длъжности. Преди ден шефът на националния синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа" Тодор Воденов. коментира, че те заемат предимно високи длъжности в МО, тъй като са "наши хора", близки до ръководството на министерството.

Към момента МО и МВР отказват да предоставят статистика, колко са пенсионираните военни и полицаи, преназначени на цивилни длъжности.

Военните и полицаите се пенсионират по-рано от другите държавни служители – при 25 години общ осигурителен стаж, от които две трети трябва да са прослужени в съответната система. След това те получават полагащите им се до 20 заплати при пенсиониране.

Ранното им пенсиониране се обосновава с тежките условия на труд за тези професии. В същото време далеч не всички длъжности в МО и МВР са свързани с тежки условия, характерни например за военните пилоти.

Докато защитава правото на труд на "младите" пенсионери, министърът на отбраната не приема, военнослужещите, заемащи длъжности с далеч не толкова тежки условия на труд, да се пенсионират по-късно, наравно с останалите граждани.

На въпрос дали е склонен за повишаване на пенсионната възраст на военните Ангелов отговори: "Питайте тези момчета дали до 63 години могат да летят".