В Москва ще се обсъждат ремонтът и модернизирането на вертолетите ни

01.04.2011 г. В Москва ще се обсъждат ремонтът и модернизирането на вертолетите ни

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

Ще има споразумение между България и Русия за ремонта и модернизацията на вертолетите Ми-17 (Ми-8), Ми-35 (Ми-24) и техните модификации. Проектът е предложен от министъра на отбраната Аню Ангелов на последното заседание на правителството. Намерението е той да намери място на предстоящото заседание на 6 и 7 април на съвместната комисия в Москва. Според Плана за развитие на Въоръжените сили към края на 2014 г. нашите ВВС трябва да разполагат с 16 транспортни, 6 бойни и 4 учебни вертолети.

Целта е да се отвори пътят пред предприятия от българската промишленост при определените от споразумението условия да извършват ремонт и модернизация на вертолети както за нуждите на българските въоръжени сили, така също и в интерес на двете държави, става ясно от думите на министъра, цитирани в стенограмата на  правителственото заседание. През последните години, казва още той,  ремонтът на вертолети придобива особена актуалност във връзка с инициативата на НАТО за преодоляване на недостига от вертолети по време на съюзнически операции. Важно е също, че е налице интерес и от държави от региона за ремонт на техни вертолети от посочените в споразумението типове. Всичко това, според министърът на отбраната, потвърждава политическата и икономическа обосновка за подписване на такова споразумение. Упълномощени органи по изпълнение на разпоредбите на двустранното споразумение от българска страна са Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Министерство на отбраната, а от руска – Федералната служба „Военнотехническо сътрудничество” на Руската федерация.

Предвижда се, посочва още министър Ангелов, след сключването на споразумението за българските предприятия да бъде осигурено със съдействието на руската страна тяхното сертифициране за извършване на ремонт и модернизация на вертолети, в т. ч. и на трети страни. Самите дейности са предмет на отделни договорености между заинтересуваните предприятия на двете държави, в които ще намерят място всички въпроси, свързани с обема и стойността на оказаните услуги, предоставянето на документация, имущество, резервни части и агрегати, необходими за ремонта и модернизацията на вертолети. Министърът уточнява, че споразумението ще влезе в сила след ратификация от Народното събрание.