Запасни офицери в Пазарджик почетоха патрона си

01.01.1970 г. Запасни офицери в Пазарджик почетоха патрона си

 Димитър Шулев

Пазарджишката организация на СОСЗР отбеляза 6 май, празника на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с поставяне паметна плоча на своя патрон генерал Гурко Мархолев в Пазарджик .

Гурко Мархолев участва активно като доброволец в Сръбско-българската война , в Балканската война и Първата световна война. В боевете край Одрин полковник Мархолев  пленява  Шукри паша.

Завършва френската военна академия Сен Сир, защитава интересите на България при определяне границите след Балканската война и съветва Александър Стамболийски при подписване на мирния договор след края на Първата световна война. След Деветоюнският преврат през 1923 година е освободен от действаща военна служба. Почива през 1937 г. в София.

Пред къщата на генерал Мархолев в Пазарджик  се събраха близки на генерала , съюзни членове и представители на обществени организации. Кратко слово за живота и делото на генерала произнесе подполковника от запаса Трифон Калпаков , председател на СОСЗР Пазарджик.

На фасадата на дома му беше открита мемориална плоча с лика на Г. Мархолев.

Венец и цветя поднесоха близките на генерала, председателят на Обл.С. на СОСЗР подполковника от резерва Христо Христосков, запасни офицери и общественици.