В понеделник пристига група от САЩ за новия изтребител, питаме и Италия

07.04.2011 г. В понеделник пристига група от САЩ за новия изтребител, питаме и Италия

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@@abv.bg)

Група експерти от САЩ пристига в понеделник у нас във връзка с изпратеното запитване от нашето МО за получаване на информация относно проекта за придобиване на нов модел основен боен самолет за българските ВВС. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов след разговорите си с гостуващия у нас по негова покана полски военен министър Богдан Клих. До края на април се очаква да дойдат представители на EADS от Германия. Шведското правителство вече предостави исканата информация. В началото на годината бяха изпратени писма до Германия, Франция, Швеция и САЩ. Допълнително изпратихме писмо и до Италия, каза днес министърът. На питането на „Отбрана”: „Принципен или конкретен е въпросът за общ проект са друга държава за придобиване на нов изтребител?” министърът отговори: „ Това е все още въпрос на намерение.”

За опита на Полша по закупуването на нов многоцелеви изтребител двамата министри са разговаряли по време на снощната вечеря. Обсъдили са въпроса с придобиването на F-16, времето за изпълнение на междуправителствения договор със САЩ и проблемите, които са възникнали. Това според министър Ангелов е много полезно за българската страна. Няма защо да крием един от вариантите ни за придобиване на нов тип основен боен самолет е  F-16, посочи министърът.

В момента фрегатата „Дръзки”, която предстои да замине за участие в операцията на НАТО „Обединен защитник” е на двудневно плаване в Черно море. Всичко се изпълнява така, както съм го заповядал, каза министър Ангелов. Отплаването се планира за 15 април. Това обаче ще зависи и от решението на командващия операцията, който ще определи и конкретния район за патрулиране на нашата фрегата. Обикновено такъв боен кораб се използва за един месец, без да се брои времето за връщане в постоянната местостоянка, поясни министърът.

Двамата министри са обсъдили актуални въпроси от дневния ред на НАТО, противо-ракетната отбрана, развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в светлината на предстоящото полско председателство, както и сътрудничеството между двете държави в сферата на отбраната. Богдан Клих изрази увереност, че България ще влезе в Шенгенското пространство по време на полското председателство на ЕС.