Списание: "КРИЛЕ" : САЩ връчват отговора за изтребители F-16 и F-18 на МО

07.04.2011 г. Списание: "КРИЛЕ" : САЩ връчват отговора за изтребители F-16 и  F-18 на МО

Otbrana.com 

В периода 11-12 април 2011 г. в България ще пристигне делегация от американските ВВС. Целта на посещението е да бъде представен официално отговора на американското правителство за изтребители F-16 и F-18 на българското министерство на отбраната. В състава на делегацията ще бъдат включени и експерти и специалисти от агенцията за международна дейност на ВВС на САЩ (SAF/IA - Secretary Air Force International Affairs) и ВМС на САЩ (US Navy). Допълнително се очаква в София да пристигнат и представители на "Локхийд Мартин Аеронаутикс" (Lockheed Martin Aeronautics), една от дивизиите на световната корпорация Lockheed Martin, както и "Боинг"/"Нортроп Груман" (Boeing/Northrop Grumman). Отговорът на американското правителство ще бъде връчен на министерството на отбраната от Е. Брайн, представител на SAF/IA. От страна на Lockheed Martin Aeronautics в България се очаква екип от експерти, предвождан от ген. Долейни.

Както е известно до момента българското Министерство на отбраната е изпращало запитвания за цени и наличност (LOR) за изтребители F-16 два пъти и
за F-18 един път. Запитването за самолети F-18 е било изпратено по време на мандата на ген. Никола Колев като началник на Генералния Щаб на БА, а за самолети F-16 по време на мандата на министрите на отбраната Николай Свинаров и Николай Цонев. По стечение на обстоятелства датите, на които ще бъде връчен отговора за изтребителите F-16 (11-12 април т.г.) почти съвпада с датите, на които трябваше да бъде връчен отговора и преди две години. Тогава американското правителство трябваше да връчи отговор за цени и наличност на изтребители F-16 на бившия министър на отбраната Николай Цонев на 14-15 април.