Генерал-майор Константин Попов: Авиацията и космонавтиката са неразривно свързани

11.04.2011 г. Генерал-майор Константин Попов: Авиацията и космонавтиката са неразривно свързани

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

Щабът на ВВС разпространи поздравление на началника на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов във връзка с 12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката. В него се посочва: „На 12 април се навършват 50 години от първия полет на човек в космоса, извършен от руския космонавт Юрий Гагарин. Само преди дни Общото събрание на ООН гласува резолюция, с която обявява 12 април за Международен ден на полета на човека в космоса. За мен е изключителна чест да ви поздравя с 50-годишнината от новата ера в историята на човечеството.”

***

Военнослужещите от 24-та вертолетна авиобаза Крумово отбелязаха днес тържествено Международния ден на авиацията и космонавтиката, както и 50-годишнината от първия пилотиран космически полет. На церемонията присъстваха началникът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, областният управител на Пловдив инж. Иван Тотев, представители на Щаба на ВВС, ветерани от авиацията, представители на местната власт и неправителствени организации. Партньор в инициативата за тържествено отбелязване на събитието са преподаватели и студенти от катедра «Авиационна техника и технологии» - филиал Пловдив на Технически университет – София.

Музеят на авиацията в Крумово обявяви Ден на отворени врати. Посетителите имаха възможност да разгледат експозицията, която представя знаменателни събития от историята на българската военна и гражданска авиация, както и приноса на страната към космонавтиката. Разгледана бе и изложбата, посветена на 50 - годишнината от полета на Юрий Гагарин. Гостите имаха възможност да наблюдават полети на самолети от леката авиация и демонстрации с радиоуправляеми модели.

***

Поздравление на началника на Военновъздушните сили по случай Международен ден на авиацията и космонавтиката

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ГЕНЕРАЛИ, ОФИЦЕРИ,

СЕРЖАНТИ, ВОЙНИЦИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ,

 

На 12 април се навършват 50 години от първия полет на човек в космоса, извършен от руския космонавт Юрий Гагарин. Само преди дни Общото събрание на ООН гласува резолюция, с която обявява 12 април за Международен ден на полета на човека в космоса.

За мен е изключителна чест да ви поздравя с 50-годишнината от новата ера в историята на човечеството.

Вече 32 години Република България е сред космическите държави. С полета си на 10 април 1979 г. първият български космонавт ни направи шестата космическа нация на планетата. И Георги Иванов, и Александър Александров са наши колеги, подбрани от стотиците достойни летци-изтребители от българските Военновъздушни сили. Това е оценка и признателност за високия професионализъм и умения на българските военни летци. Това доказва, че авиацията и космонавтиката са неразривно свързани, че с нашата ежедневна бойна подготовка, професионално усъвършенстване и овладяване на съвременните технологии ние се доближаваме все повече до необятността и загадките на космоса, и не е далеч деня, когато ще можем спокойно и уверено да дадем и трети български космонавт.

Желая на всички летци и авиотехници успешна и безаварийна летателна дейност и нека полетите да достигнат висините на мечтите ви!

             ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 НАЧАЛНИК НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ

ГЕНЕРАЛ-МАЙОР  КОНСТАНТИН  ПОПОВ