Преди 50 години старши лейтенант Юрий Гагарин стана първият човек, покорил Космоса

12.04.2011 г. Преди 50 години старши лейтенант Юрий Гагарин стана първият човек, покорил Космоса
otbrana.com
На 12 април 1961 г. руският космонавт влезе в историята като първият човек, обиколил Земята за по-малко от два часа. Целият космически полет продължил с точност 1 час и 48 минути.
Сега 50 години по-късно руснаците празнуват първия си полет в космоса. До ден днешен Русия продължава да се гордее с космическата си победа над американците, въпреки че през последните години космическите амбиции на страната намаляха. 50 години след полета си, Гагарин е обявен за национален герой в Русия.
“Той не е герой само на Русия, а на целия свят. Всички трябва да сме горди с него“, споделят руснаците. По време на тренировъчен полет на 27 март 1968 година самолетът на Гагарин се разбива. Най-вероятната причина за катастрофата е рязка маневра, гласят разсекретени данни за инцидента.
По случай 50-та годишнина от изпращането на първия човек в Космоса Руската централна банка пусна юбилейни монети.
Преди изстрелването през 1961 Съветският съюз пуска един последен тестови полет на малка капсула, която ще приюти космонавта Юрий Гагарин в историческата му мисия. Тестовата капсула “Восток 3КА-2“, все още обгорена от повторното си навлизане в атмосферата, ще бъде продадена на търг на Sotheby's в Ню Йорк на 12 април. Аукционната къща, която излага капсулата в централата си в Ню Йорк, смята, че тя може да достигне цена между 2-10 милиона долара.