Отбелязаха 75-годишнина от построяването на паметник на загиналите във войните

01.01.1970 г. Отбелязаха 75-годишнина от построяването на паметник на загиналите  във войните

 Организатор на юбилейното поклонение бе Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Костенец с председател подполковник от запаса Георги Кадийски. 

Любомир Кузев 

75 - годишнината от построяването на паметника на загиналите във войните от село Горна Василица, община Костенец бе отбелязана със заупокойна панахида и поклонение пред гранитния обелиск, изграден на върха на естествена морена в махала "Гледжова" с височина 4 метра. 

За участието на местните хора от село Горна Василица във войните през паметните 1885 година и последвалите 1912-13 години, както и 1915-18 години говориха Врид кмет на община Костенец Румен Тодоров, както и местния краевед 86 - годишният Михо Червенков. 

Потомъкът на загинали във войните Иван Стайков пък припомни моменти от изграждането на паметника, чиито майстор е пловдивският каменоделец Антон Налбантов. 

На възпоменателното тържество дойдоха десетки граждани от Костенец и местни жители от селото, близки и потомци на загиналите 58 участници във войните за свободата на Родината. 

Сред тях бяха досегашни и кандидат-кметове и общински съветници, които почетоха паметта на загиналите герои с едноминутно мълчание и падане на колене, след което положиха цветя на признателност и за по-доброто бъдеще на общината. 

Организатор на юбилейното поклонение бе Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с председател подполковник от запаса Георги Кадийски.