Стрелча припомни героизма на априлци, ВВС направиха запомняща се заря

21.04.2011 г. Стрелча припомни героизма на априлци, ВВС направиха запомняща се заря

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

Първата от 16-те тържествени зари проверки по заповедта на министъра на отбраната Аню Ангелов по повод 135 години от Априлското въстание се проведе на 20 април в Стрелча. Тя бе дело на ВВС, по-конкретно на вертолетната авиобаза в Крумово и оркестъра на Военновъздушните сили. Участниците в зарята, към които се включиха и блокове от ученическия батальон с командир подполковник от запаса Михаил Неделев и подразделение на наследниците на въстаниците, бяха приети и поздравени от командира на 24 вертолетна авиобаза полковник Златко Златев. Това се случи само няколко часа, след като правителството прие решение, с което предлага на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Георги Първанов да издаде указ за повишаване на полковник Златев в звание „бригаден генерал”.

Сред официалните гости на борческа Стрелча бяха заместник-председателят на Народното събрание Георги Пирински, депутатите Никола Белишки, Ангел Даскалов и Александър Радославов, областният управител на Пазарджик Дончо Боксанов, председателят на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов, кметове на околни общини и села. Слово произнесе кметът на Стрелча офицерът от резерва Ильо Ильов. Насъбралото се гражданство бе поздравено от Георги Пирински. Мултимедийната възстановка на историческите събития преди 135 години бе дело на самодейци от читалище „Просвещение”, ученици от града и членове на НД „Традиция” в Панагюрище. Преди зарята в града се проведе научна конференция, посветена на участието населението от Стрелча вм Априлскот овъстание през 1876 г.

Преди 135 години въстаническото дружество в Стрелча изпраща срещу турците за свободата на България 150 войници и 25 конници. Тогава селото има 300 къщи, 834 мъже, 940 жени, 18 хиляди овце, 2 хиляди говеда и 250 коня. На помощ им идва главният апостол на Четвърти революционен окръг Панайот Волов с 40 панагюрци. След потушаването на бунта въстаническата чета не се разпуска, както се получава на много места, а се преобразума в планинска чета и води борба до идването на руските освободители.   

Следващите тържествени зари проверки по заповедта на министъра на отбраната са на 30 април в Копривщица и Клисура.