В Смолян СОСЗР вече има дружество на планинските стрелци, което се включва към алпините

21.04.2011 г. В Смолян СОСЗР вече има дружество на планинските стрелци, което се включва към алпините

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

Дружеството на СОСЗР в Смолян „Планински стрелци” от днес носи името на героичния българин Капитан Петко войвода. Кръстник стана кметът Дора Янкова. В сесийната зала на общината тя връчи свидетелството на председателя на дружеството подполковник от резерва Георги Петковски. Заедно със старши лейтенант от резерва Владимир Томов той ще представя на 8 май България и СОСЗР на сбора на Националната асоциация на алпините на Италия в град Торино. На форума ще участват близо 400 хиляди членове, каза италианският посланик у нас Стефано Бенацо. Той участва в церемонията по именуването на дружеството, в което до този момент членуват 34 действащи и запасни военнослужещи от планинските подразделения. Самият посланик е президент на секцията на организацията на алпините на Дунавско-Карпатско-Балканския регион. Той посети 101 алпийски батальон, изслуша брифинга на командира подполковник Димитър Кацаров и предложи някои възможности за подпомагане на поделението със специализирано италианско оборудване. Очаква се скоро СОСЗР да получи статут на наблюдател на Международната конфедерация на планинските войски, а по-късно  ще стане и неин постоянен член.

Председателят на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов връчи карта, грамота и значка на Стефано Бенацо за почетен член на съюза. Италианският посланик имаше срещи с кмета на общината Дора Янкова и областният управител Стефан Стайков. Беше договорено по-нататъшно сътрудничество в интерес на развитието на икономиката на Смолянския край. Домакин на визитата на посланика, който за първи път посещаваше Смолян, бе председателят на Общинската организация на СОСЗР полковник от запаса Борис Раков.

На снимката

Италианският посланик Стефано Бенацо с командира на 101 алпийски полк подполковник Димитър Кацаров и двамата ни представители на предстоящи събор на алпините в Торино подполковник от резерва Георги Петковски и старши лейтенант от резерва Владимир Томов.