В Калофер откриха паметна плоча на генерал Кирил Ботев

23.04.2011 г. В Калофер откриха паметна плоча на генерал Кирил Ботев

Подполковник Владимир Панайотов, председател на дружество „Генерал Кирил Ботев” от СОСЗР в Калофер

В двора на национален музей " Христо Ботев"- Калофер беше тържествено открита паметна плоча по случай 155 г. от рождението генера Кирил Ботев - патрона на нашето дружествона СОСЗР. Почетният караул беше поздравен от полковник Иван Иванов- зам.командир по логистичното осигуряване на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Гости бяха инж. Найден Найденов-кмет на община Карлово, полк./ р /  Георги Каръмчев- зам. кмет на община Карлово, полк./р/ Иван Станчев - секретар на община Карлово, г-н Боян Ботйов- председател на Общонародна фондация " Христо Ботйов"- София, София Димитрова- кмет на гр. Калофер, полк. / р / Антон Мерудийски - председател на общинският съвет на СОСЗР-Карлово, кметове на населени места и граждани на Калофер.

Изборът на мястото за откриване на паметната плоча не е случаен, тъй като генерал Кирил Ботев е дарител на дворното място на музея. Паметната плоча беше открита от г-жа София Димитрова-кмет на град Калофер и г-н Боян Ботйов – пра-правнук на генерала и председател на общонародна фондация "Христо Ботйов"

Тържеството започна със слово за живота и дейността на ген. Кирил Ботев, поднесено с много патос от военният историк и писател подп./р/ Петър Ненков. Представители на българската православна църква - отец Тодор и отец Мирчо извършиха освещаване на паметната плоча, след което слова бяха произнесени от инж. Найденов - кмет на община Карлово и София Димитрова - кмет на град Калофер. Боян Ботйов  прочете поздравителен адрес от министъра на отбраната Аню Ангелов. Извършено беше тържествено връчване на членски карти на новоприети членове на дружеството от полк./з/ Антон Мерудийски.
Всички гости на тържеството посетиха новооткрита изложба в Националният музей "Христо Ботев" от лични вещи на генерал Кирил Ботев - осигурени от личния архив на Боян Ботйов. Тържеството завърши с приемане на идея за изготвяне алея на славата в града, дал 11 генерали и видни личности и общественици.