Ракетомоделистът Тонче Радков има 40 години състезателна и преподавателска дейност

25.04.2011 г. Ракетомоделистът Тонче Радков има 40 години състезателна и преподавателска дейност

Даниела Стоименова

С изложба на различни модели от школата по ракетомеделизъм, десетки медали и дипломи бяха отбелязани 40 години състезателна и преподавателска дейност на „заслужилия майстор на спорта” Тонче Радков. Той бе поздравен от директорa на Обединен детски комплекс Бойко Малинов, старши експертът от РИО на МОН Маринела Божилова, председателят на клуб „Ракетчик” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Чаньо Чанев, от много колеги и приятели.

„40 години спортен хъс, търпение, воля и отдаденост на професията. И да имаме още успехи с школата по ракетомоделизъм ”, каза Бойко Малинов.

През 1976 г. Тонче Радков поставя световен рекорд в клас „ракета със стимер”, а две години по-късно с националния отбор печели европейската купа по ракетомоделизъм от първенството в Испания.

„Моят учител е Георги Лулев. Най-голямото ми постижение е участието на Световното първенство в САЩ през 1980 г., където отборът на България стана абсолютен световен шампион, а моят принос бе едно първо и едно трето място”, споделя Тонче Радков. След това той е носител на още 3 световни титли.

„С Тонче Радков сме работили повече от 30 години. Той първо е корабомоделист, после автомоделист, авиомоделист и върха на кариерата му е ракетомоделизмът. Негов модел на ракета се намира в Политехническия музей в Цюрих, Швейцария. Има и диплом за поставен световен рекорд, подписан от председателя на Международната федерация по аеронавтика”, припомни за приятеля си Димитър Драганов от бившия Център за научно-техническо творчество в Кюстендил.

„Кюстендил е средище на най-добрите ракетомоделисти”, отбеляза Тонче Радков и благодари на Христофор Скандалиев, който го подтиква да работи и благодарение на когото се реализира проектът „Черешка 2010”. 175-килограмовата ракета с дължина 5 метра и с диаметър 0,5 м успешно излетя на височина 413 метра. Сега двамата, и техните възпитаници от школата към ОДК работят по нов проект за поставяне на световен рекорд. Новата им цел е да изобретят ракета, която да достигне 10 000 метра височина!