Предстоят тактически учения в пета шипченска бригада

27.04.2011 г. Предстоят тактически учения в пета шипченска бригада

Красен Бучков    (Otbrana19571@abv.bg)

След приключването на учението „Съюзнао сила 2011” предстоят нови изпитания в Сухопътните войски. През май започват тактическия учения с подразделения на пета шипченска механизирана бригада. За някои от тях те ще са и последни, след като през следващата година предстои закриване на цели батальони и дивизиони.

През изминалата година по думите на министъра на отбраната са  изпълнени  77 на сто от планираните учения във войските. През тази година реализирането им трябва да е на сто процента. Всяка година ще има и по едно голямо тактическо учения като „Съюзна сила 2011” с  участието на батальон от сухопътно съединение и подразделения от родовете войски.

Началникът на СВ  е категоричен, че полевата натренираност на воините и подразделения се постига максимално само и единствено на полеви учения. На полигон „Корен” той каза, че през тази година подразделения от СВ ще участват в съвместни учения с украинци и сърби.

През втората половина на годината предстоят учения за сертифициране на подразделения от декларираните сили. През есента ще е сертификацията на щаба на карловската механизирана бригада и на нейните щабни подразделения.