Двама български военни медици с високи отличия в Афганистан

28.04.2011 г. Двама български военни медици с  високи отличия в Афганистан

Otbrana.bg от Пресцентъра на МО

Престижно отличие за проявен висок професионализъм в работата си като част от Оперативната група от медицински специалисти за обучение и връзка с Афганистанската национална армия получиха двама български военни медици от командира на Регионално командване „Юг” в Кандахар.

Полковник Грег Бейн връчи наградни медали на стоматолога капитан Димитър Недялков и медицинската сестра старшина Надежда Новоселска за приноса им в лечението на местното население, както и в обучението на афганистански военни лекари. Двамата медици са част от седемчленния български военномедицински екип от състава на местната военнополева болница на летище Кандахар.

Първите пет медици от екипа се присъединиха към състава на болницата още през декември 2010 г., а през февруари 2011 г. групата се увеличи с още двама медицински специалисти. Задачата на екипа от ВМА е да обучава местни афганистански лекари и да лекува афганистански военнослужещи и местното население. До края на годината към болницата ще бъде открито и родилно отделение, в което основно ще работят лекари и акушерки от българския военномедицински екип.