САЩ ни хвалят за Афганистан и българо-американските центрове за обучение

01.05.2011 г. САЩ ни хвалят за Афганистан и българо-американските центрове за обучение

Otbrana.com (otbrana195711@abv.bg)

Въпреки силно ограничения бюджет, премиерът на България Бойко Борисов увеличи българското участие в Афганистан и намери пари за българо-американски центрове за обучение. Това отчита грама на дипломатката от посолството на САЩ у нас Сюзън Сътън до Държавния департамент на САЩ отпреди две години, публикувана в сайта на   "Уикилийкс".

Според грамата, която е от началото на 2010 г., макар първоначално видимо сякаш да е отстъпило от първоначалната си антируска риторика в сферата на енергетиката, правителството следва дългосрочен трансатлантически дневен ред. Дава се за пример (все още вероятното тогава) приемане на задържан от Гуантанамо, увеличаването на подкрепата за мисията в Афганистан и готовността за приемане на елементи от американската ПРО на българска територия. България силно подкрепя плановете за противоракетна отбрана на САЩ в региона и предложи да приеме на своя територия част от елементите на ПРО, се посочва в грамата.

Борисов запази трансатлантическата ориентация и предостави пълномощия на най-проамерикански настроените членове на кабинета си, доволства Сътън, визирайки най-вече министрите Цветанов, Дянков и Николай Младенов.