Дисциплинарно е уволнен главният секретар на агенция в МО

01.05.2011 г. Дисциплинарно е уволнен главният секретар на агенция в МО

Красен Бучков  (Otbrana19571@abv.bg)

Поредната  жертва на уволненията в изпълнителна  агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” е главният секретар  полковник от резерва Валери Храбър Христов. Това се случва преди дни. Той бе и председател на Комисията по материално подпомагане на Министерството на отбраната. В нея имаше представители на МО, щаба по осигуряването и щабовете на видовете въоръжени сили.

Полковник от резерва Валери Храбър Христов е човекът , на който бе възложена най-трудната задача в изпълнение на Устройствения правилник на военното ведомство през миналата година. Той връчваше заповедите за уволнение на десетките специалисти, социални работници  и журналисти под шапката на агенцията, които бяха уволнени  в нарушение на закона и наредбите от социалнаната агенция. Огромни бяха и отговорностите му като председател на Комисията по материално подпомагане.

През 2010 г. бе  опроверган фалшив донос на няколко жени от агенцията за сексуален тормоз от главния секретар. Не бяха тайна недоррите отношения та Валери Храбър със  заместника-изпълнителиня директор на агенцията Петър Манолов, а впоследствие и с изпълнителния  директор Мария Димчева. Източници на Otbrana.com  довериха, че причината за уволнението на главния секретар са нарушения в  дейности свързани с транспоартяа и материалното осигуряване , за които той отговаря в агенцията. Има съмнения, че дори и министър Аню Ангелов не е могъл да помогне на главния секретар, тъй като решението за уволнението му е било политическо. Ще припомним, че при големите уволнения и нарушения в агенцията военният министър не направи дори забележка на изпълнителния директор и хората около нея.

Каква е голямата истина, на сто процента не се знае. По проблема в „прозрачното” министерство има затъмнение. А самият полковник Христов е неоткриеваем. Otbrana.com e  готов да му даде думата, защото със сигурност има какво да каже в своя защита.

Полковник Валери Храбър Христов е с над тридесет  години безупречна служба в армията. Преминал е през много звена по стълбицата  на военната иерархия от лейтенант до полковник. Служи в първа армия, стига до началник на отдел в Генералния щаб. Наш представител е в натовския щаб в Неапол. Владее няколко езика. Пенсиониран е по ЗОВС. Като полковник от резерва  има право на труд, както казва министърът на отбраната.