Поклонихме се на българското военно гробище в Букурещ

01.01.1970 г. Поклонихме се на българското военно гробище в Букурещ

 Имаме история, с която трябва да се гордеем, каза министърът на отбраната Николай Ненчев. Заедно с него бяха председателите на военно-патриотичните съюзи.

Спирдон Спирдонов

Министърът на отбраната Николай Ненчев положи днес венец пред паметника на загиналите български воини по време на Първата световна война, който се намира в международното военното гробище „Про Патрия“ в Букурещ. Това бе част от неговото официално посещение в северната ни съседка. Заедно с него бяха заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, началникът на политическия кабинет Валерия Кардашевска, и.д. директор на дирекция „Социална политика“ Иво Антонов и други членове на делегацията. 

Пред паметта на 150-те известни и неизвестни български воини, загинали през 1916-1918 г. за родината, както пише на паметника се поклониха и поднесоха венец председателите на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов, на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев и на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев. Заедно с тях бяха главният експерт в дирекция „Социална политика“ подполковник от резерва Манол Тенчев, председателят и заместник-председателят на Рег.СОСЗР в Русе майор от резерва Димитър Вълков и полковник от запаса Иван Иванов, двама ветерани от Втората световна война от Русе Борис Георгиев и д-р Малчо Новаков.

Заупокойно молитва за загиналите българи отслужи архимандрит д-р Виктор Мутафов, който е представител на българската патриаршия в Букурещ. Във военния церемониал, реализиран от румънско представително формирования, се включиха още проф. Лука Велчев, председател на Демократичния съюз на българите в Румъния, който получи обещание МО да му издаде книгата „Букурещ отблизо“, Антон Кънчев, председател на Федерацията на българските общности, Тодор Ангел, съветник на секретаря на Камарата на депутатите в парламента генерал-майор Никола Миркович, който е депутат от името на българската общност, членове на българското германското посолство, офицери и генерали от Румънската армия..

Когато стигнем дотук, няма царе и генерали, няма бедни и богати, коментира пред председателите на военно-патриотичните съюзи министър Ненчев. Важното е, според него, да работим за единството на нацията и за националната кауза, за което са дали живота си хилядите български воини. Имаме история, с която трябва да се гордеем, заяви министърът. В този връзка той обеща още по-активна съвместна работа с военно-патриотичните съюзи. Младши лейтенант от запаса Петър Велчев му връчи почетен плакет по повод 100-годишнината от създаването на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Майор от резерва Димитър Вълков го информира за изграждането в Русе на Мемориал в памет на загиналите за обединението на България и го покани на откриването, което ще бъде по повод на 6 май- Ден на храбростта и празник на Българската армия. Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов изрази надежда, че, когато през септември се отбележи 100-годишнината от славната Тутраканска епопея, в церемонията ще участват министрите на отбраната на двете страни.  Венци бяха положени още от името на министъра на националната отбрана на Румъния Михнеа Моток, както и от представители на армията на ФРГ. Българското гробище се намира в съседство с германското, където министър Ненчев също положи венец.

По-рано председателите на военно-патриотичните съюзи гостуваха в Гюргево на местната структура на Националната асоциация на кадрите от резерва и запаса, която поддържа дългогодишно сътрудничество с Рег.СОСЗР в Русе. Преди 100 години бяхме изправени един срещу друг, но днес сме заедно и ще продължим да работим за доброто на народите ни, посочи генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. Благодарност за приятелството изразиха почетният председател на организацията в Гюргево генерал от запаса Флориан Урдой и председателят подполковник от запаса Адриан Драгуц. Направи впечатление клубната база на запасните и резервистите в Гюргево, която е непосредствено до района на жандармерийския батальон. Може би у нас само СОСЗР във Варна и Русе могат да покажат нещо по-добро.