Аню Ангелов и Джеймс Уорлик са доволни от съвместното обучение на българи и американци

02.05.2011 г. Аню Ангелов и Джеймс Уорлик са доволни от съвместното обучение на българи и американци

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

Двамата участваха във ВИП-деня на съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет 2011”. Това обучение ни е необходимо, за да успеем в Афганистан, бе оценката на американския дипломат. Министър Ангелов бе категоричен за взаимната полза от този вид подготовка. Ще продължим да развиваме и задълбочаваме нашето стратегическо партньорство със САЩ, заяви още той. Заедно с тях бяха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, командващият СОК генерал-лейтенант Атанас Самандов, началникът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев, началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов, заместник-директорът на служба „Военна информация” бригаден генерал Детелин Мажгуров, директорът на служба „Военна полиция” полковник Данчо Дяков, представители на МО и посолството на САЩ у нас.

Малко остана към края на предварително подготвената програма от действията на български и американски военнослужещи приземяващ се парашутист да отнесе главите на посланика на САЩ Джеймс Уорлик и на неговата преводачка. Случката предизвика повече усмивки, отколкото притеснения. Военномедицинският екип също констатира, че пострадали няма.

Днес е един прекрасен ден, Осама бин Ладен е мъртъв, каза преди това американският дипломат. Той е отговорен за смъртта на хиляди хора в света, най-накрая го няма, подчерта Уорлик. Посланикът смята, че борбата в Афганистан, включително с участието на български военнослужещи ще продължи до ликвидирането на всички осамабинладеновци. С убийството на Осама бил Ладен приключи един етап от операцията на САЩ, България и другите страни от НАТО в Афганистан, но войната продължава, посочи той.

Нашите военни контингенти в Афганистан са приведени в по-висока степен на готовност „Чарли плюс”, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов. Засилените мерки за сигурност са в резултат на убийството на терорист №1 в света и очакванията за възможни реакции. Засега задачите на българските миротворци в Кабул и Кандахар не се променят.

Около 700 български и 100 американски военнослужещи участват в обучението в района на вертолетната авиобаза „Крумово”,  летище „Пловдив” и Чешнегирово. От своите пунктове за постоянна дислокация се включват и зенитно-ракетните дивизиони на ВВС. Планирани са повече от 900 парашутни скока, както и тренировки по търсене и спасяване и медицинска евакуация. Американците тренират стоварване на контейнери с хуманитарна помощ от въздуха, което им е необходимо за операцията в Афганистан. За първи път на тези съвместни обучения, които датират от 2008 г., парашутисти скачаха и от българския самолет „Спартан”.

Участват сили и средства от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили и формирования от Силите на САЩ в Европа. От американска страна в съвместната българо-американска подготовка се включват два транспортни самолета С-130 „Херкулес”, а от българска - един транспортен самолет С – 27 J „Спартан”, два вертолети AS 532 AL “Кугър”. От брифингите на полковник Явор Матеев, ръководител на учението от наша страна и на бригаден генерал Пламен Лилов, командир на 68 бригада „Специални сили”, която участва с 300 военнослужещи, стана ясно, че по време на подготовката се провждат дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолети С-130 J „Херкулес” и С-27 J „Спартан”. Българските и американските екипажи изпълняват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти, изпълнение на задачи по авиомедицинска евакуация, бойно търсене и спасяване и различни способи за доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.

Снимка Александър Червенков