Комодор ще командва военния парад на 6 май

03.05.2011 г. Комодор ще командва  военния парад на 6 май

Красен Бучков   (otbrana19571@abv.bg)

Под ръководството на комодор Румен Николов, заместник-началник на военноморските сили започнаха тренировките за военния парад на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Всички блокове са в негово подчинение и от днес  набиват крак на асфалта край резиденцията в Бояна.

Военният парад и тази година  ще бъде пеши и  без показ на военна техника. Последният парад с техника бе по времето, когато министър на отбраната бе Николай Цонев.

По информация от МО в парада ще участват само ще  три вертолета - един Ми-17 с националното знаме, който, прелитайки, традиционно ще открие парада, и два вертолета "Кугър", които ще го ескортират.

Сутринта на 6 май пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен традиционният водосвет на бойните знамена и знамената-светини.

По-късно на площад "Княз Александър Първи" ще започне парадът, командван от заместник-началника на Военноморските сили комодор Румен Николов.

 Генералната репетиция ще бъде на 4 май вечерта.

Днес, утре и на 5 май  ще има тренировъчни полети над София.

На 6 май водосветът ще започне в 9.00 ч. сутринта, а парадът - в 10.00 часа. В 12.00 ч. ще има тържествена смяна на гвардейския караул пред президентството. Този парад ще е последен, в който георги Първанов ще участва като президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

На снимката: Ехо от 6 май през 2009 г. И тази година военния парад ще бъде без техника.