OMLT-4 в Кабул обучава и ограмотява афганистански воини

03.05.2011 г. OMLT-4 в Кабул обучава и ограмотява афганистански воини

Otbrana.com

Основна задача на Четвъртата оперативна група, с която Българската армия участва в операцията на НАТО в Афганистан, е да обучава, съветва  и осигурява връзка между Афганистанската национална армия и ИСАФ. Българският OMLT – екип работи в Афганистанската гарнизонна поддържаща част на Сухопътни войски в Кабул, която наброява близо 250 военнослужещи. В началото на афганистанската Нова година  българските военнослужещите поставиха началото на Курс за ограмотяване. Те осигуриха необходимите табла, дъски, тетрадки, маркери и мултимедийно осигуряване на занятията. Учители в курса са техните афганистански партньори майор Раби Ула – религиозен офицер в гарнизона и неговият заместник майор Ихтери. Афганистанските военнослужещи, които са израснали в условията на война, благодарение на този курс правят своите първи стъпки към ограмотяване. Провеждането му стана възможно със сътрудничеството на коалиционните партньори от ИСАФ.

 

Другите направления, в които екипът демонстрира висок професионализъм, са подобряване на защитата на силите и средствата,  подобряване на инфраструктурата на района на гарнизонната част, логистичното, свързочното и медицинското осигуряване.

 

„Екипът на OMLT – 4 премина успешна адаптация, с което за пореден път доказа, че българските военнослужещи са оперативно съвместими със съюзниците от НАТО”, каза националният командир на българския контингент в Афганистан полковник Атанас Герджиков. „Най-голямото признание за шестте месеца, които българските военнослужещи прекараха в Афганистан, са успехите на афганистанските им колеги”, допълни той.