Жервите по пътищата ни са повече от загиналите в Афганистан

04.05.2011 г. Жервите по пътищата ни са повече от загиналите в Афганистан

Otbrana.com

На електронен табло, монтирано на сградата на Военномедицинска академия всеки може да види актуална информация за броя на загиналите в катастрофи в цялата страна, както и информация за броя на загиналите военнослужещи от международните сили в най-горещите конфликтни точки в света. Целта на паралелната статистика е да покаже, че войната по пътищата у нас взима повече жертви, отколкото войните в Афганистан и Ирак.

Загиналите при катастрофи в страната от началото на година са 192 души. На таблото е изписано 186 - данните на жертвите от ПТП до преди 3 дни, когато е монтиран броячът. Загиналите военни в Афганистан от началото на годината са 114 души, а в Ирак -25.

Жертвите на ПТП у нас от началото на април са 52, а военнослужещи в Ирак - 11 човека.

За цялата 2010 година войната по пътищата в отнела живота на 775 души у нас. 711 за същия период са загиналите военни в Афганистан и 60 в Ирак.

Началникът на ВМА гененерал-майор  Стоян Тонев показа карта на България, от която става ясно, че с най-голям брой жертви у нас са областите София, Пловдив, Русе и Варна, а най-малко - в област Монтана.

Той каза още, че съвместната инициатива на ВМА, КАТ - София и Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи е с цел да се намалят страданията не само на близките на жертвите, но и да се намали бройката на загиналите при ПТП.

Началникът  на столичния КАТ полковник Ваньо Стоевски подчерта, че месец май е ключов, тъй като предстоят абитуриентските балове и трябва да се обърне по-голямо внимание на превантивните мерки с цел опазване живота и здравето на младежите.

Владимир Тодоров от Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи подчерта, че „броячът на катастрофите" е апел към всички водачи да не стават част от тази суха статистика. Той призова шофьорите да бъдат толерантни и да бъдат малко повече европейци.