Президентът връчва утре генералските пагони и награждава военноинвалидите

04.05.2011 г. Президентът връчва утре генералските пагони и награждава военноинвалидите

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Георги Първанов ще връчи утре пагоните на "бригаден генерал" на полковник Златко Златгев и на "комодор" на капитан I ранг Димитър Ангелов, съобщи Прессекретариатът на държавния глава. Предвижда се държавният глава да връчи Почетния знак на президента на Република България на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и да награди с орден “За военна заслуга” - първа степен, директора на Националната разузнавателна служба генерал-лейтенант Кирчо Киров.

Президентът Георги Първанов подписа укази, с които:

назначава на длъжност и удостоява с висше военно звание:

-капитан І ранг Димитър Ангелов - назначава на длъжността началник на Военната академия „Г.С.Раковски”, считано от 27 май 2011 г. и го удостоява с висше офицерско звание „комодор”.

 удостоява с висше офицерско звание:

 - полковник Златко Златев - с висше офицерско звание „бригаден генерал”.

удостоява с висше офицерско звание:

- бригаден генерал Людмил Ангелов - с висше офицерско звание „генерал-майор”.

 освобождава:

- генерал-майор Георги Георгиев  - от длъжността началник на Военната академия „Г.С.Раковски” и от военна служба, считано от 27 май 2011 г.;

- генерал-майор Бойко Рабаджийски - от длъжността началник на Щаба по осигуряването и поддръжката и от военна служба, считано от 3 юни 2011 г.

 Програма на президента Георги Първанов  за 5 - 6 май

5 май, четвъртък

В 16.00 часа на церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2 президентът Георги Първанов ще връчи висши държавни отличия и пагони на удостоени с висши военни звания офицери.

Пагони ще получат удостоените с висше военно звание:

-         полковник Златко Златев;

-         капитан І ранг Димитър Ангелов;

Държавният глава ще връчи Почетния знак на президента на Република България на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Отличието се дава за принос към националната сигурност на България, за изключителните заслуги при изпълнение на воинските задължения, за активната гражданска позиция и по повод 96 години от учредяването на съюза.

С орден “За военна заслуга” - първа степен, ще бъде награден директорът на Националната разузнавателна служба генерал-лейтенант Кирчо Киров. Отличието се връчва за изключителния му принос за националната сигурност.

 

6 май -  Ден на храбростта и празник на Българската армия

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов ще присъства от 9.00 часа на тържествения водосвет на бойните знамена на пл. “Св. Александър Невски”. Президентът ще поднесе венец на паметника на Незнайния воин.

В 10.00 часа на площад “Александър Батенберг” президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов ще приеме военния парад на представителните части на Българската армия по повод празника. Държавният глава ще произнесе слово.